За ВСУ "Черноризец Храбър"

Студенти от Варненския свободен университет гостуваха на руския ветроход

Сред първите впечатления на студенти и преподаватели, посетили руския ветроход "Надежда", акостирал на Морска гара Варна за участие в регатата "Тол шийпс" 2014, е изключително топлото посрещане. Домакините разведоха студентите из помещенията на кораба и ги запознаха с неговата история.

"Надежда" е учебен тримачтов ветроход, собственост на Московския държавен университет "Г. И. Невелски". Ветроходът е построен в Полша в корабостроителницата на Гданск през 1991 година и е пълно копие на ветроходите от началото на века. На 5 юни 1992 година на мачтата му се развява флагът на Руската федерация, а на 25 август 2011 на борда на "Надежда" е открит първият Руски морски център, финансиран от фонд "Руский мир".

С военен поздрав и песен курсанти и матроси изненадаха присъстващите, а като благодарност за посрещането, руските домакини получиха от студентите по една българска роза. В учебната зала на забележителния 109-метров "Надежда" българските гости видяха кратък филм, който разказва за това как минава един ден на кораба и кои са известните личности, които са го посетили. Сред имената на политици като Путин и Медведев, курсантите са похвалиха и с посещението на знаменития актьор Джеки Чан.

Директорът на департамент "Чуждоезиково обучение" и Руския център на ВСУ доц. д-р Галина Шамонина представи Варненския свободен университет и разказа за създаването на първия Руски център на Балканите и неговата дейност.

Значки и медали бяха връчени на Руския център на ВСУ "Черноризец Храбър" и на всички присъстващи преподаватели и студенти лично от Елена Девятова - Директор на Руския морски център и помощник капитан на ветрохода "Надежда". Специалните значки и медали се присъждат на най-добрите курсанти, но този път, по изключение, с тях бяха отличени гостите от Варненския свободен университет за чудесното си представяне.

Детелин Цецов - студент в специалност "Международни отношения " и стипендиант на Руския център на ВСУ поднесе на домакините цветя и специален подарък от името на ръководството на Варненския свободен университет, а една от възпитаничките на руското училище във Варна ги поздрави със стих от гениалния руски поет Александър Сергеевич Пушкин.by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия