За ВСУ "Черноризец Храбър"

Студенти от специалност „Информатика“ завоюваха второ място в Хекатона "datahack14" в Лондон

Студенти на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ от специалност „Информатика“ проведоха стаж по програма „Еразъм+“ в Лондон. В рамките на стажа си те взеха участие в хекатона "datahack14".

Събитието се проведе на 12-ти и 13-ти юли 2014 г. и е организирано от компанията ТАТА Груп – мултинационален концерн, базиран в Мумбай, Индия. ТАТА Груп обединява общо 114 компании в 7 различни сектора, в областта на автомобилостроенето, стоманопроизводството, електрониката, информационните технологии, енергетика и други. Това е най-голямата частна компания в Индия и според сп. „Файненшъл Таймс“ една от най-авторитетните в света.

Хекатонът се провежда паралелно в Лондон и Сан Франциско и е с награден фонд от над 20 000 долара.

Възпитаниците на Варненския свободен университет Момчил Василев и Петър Анков участваха в отбор с Edmund D'Souza - проджект мениджър във Форд и Дамян Дамянов - ментор по време на стажа им в Лондон.

Задачата, поставена на участниците в Хекатона е, обработвайки огромното количество данни, с които концернът разполага, да разработят приложение. Решението на екипа е да предложи приложение, което да е в полза на компанията и да подпомага нейната работа. Създаденият продукт, дава картина за метеорологичната обстановка в различни краища на света. Идеята на проекта е, компанията да предпази високотехнологичното си и друго оборудване от повреждане вследствие на високите температури и други климатични въздействия. По този начин ще бъдат предотвратени част от загубите. Продуктът анализира данните, с които разполага компанията и извлича онлайн информация от големи метеорологични сайтове, като по този начин успява да направи нужния анализ. 

Отборът с участие на студенти от Варненския свободен университет спечели първо място в Лондон и второ място в крайното класиране в надпреварата между Британската столица и Сан Франциско, като получи награда от 5000 долара.

 

 

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия