За ВСУ "Черноризец Храбър"

Студенти от ВСУ с награди от III Международен студентски фестивал „Друзья, прекрасен наш союз!“ в Белград

Студенти от трите факултета на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ с ръководител проф. д-р Галина Шамонина представиха достойно университета на III Международен студентски фестивал в гр. Белград.

Той се проведе от 15 до 21 септември в сръбската столица и в него участваха 28 отбора на водещи европейски висши училища. Програмата на фестивала включваше  конкурси, презентации, викторини и майсторски класове, вечер на поезията, кръгла маса за ръководителите на делегациите и богата културна програма. 

Организатори на фестивала бяха фонд „Русский мир“ и Филологическият факултет на Белградския университет.

          На тържественото откриване присъстваха изпълнителният директор на Фонд „Русский мир”  Владимир Кочин, заместник кметът на Белград, посланикът на Руската Федерация в Република Сърбия, Ректорът на Белградския университет, Деканът на Филологическия факултет и много други официални гости и представители на медиите.

След тържествената церемония на откриването започна конкурсната програма. Всички отбори представиха страната и своя университет. Програмите бяха толкова интересни и творчески, че  затрудниха журито при избора на призовите места. След провеждането на конкурса «Домашнее задание», в който участваха 28 университета от цяла Европа,  второ място  завоюва отборът на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” в състав: Д. Иванов (2 курс, специалност МИО),  П.  Гелова (4 курс, „Право“), Й. Садкова (маг. програма „Управление на проекти, финансирани от фондовете на ЕС“), А. Шабанова (маг. програма „Управление на проекти, финансирани от фондовете на ЕС“), М. Койчева (маг. програма „Международни преговори“), Р. Йорданов (3 курс „Хореография“) и П. Божилова (3 курс, „Хореография“).    

Студентите на Варненския свободен университет спечелиха сърцата на публиката и журито чрез своето впечатляващо представяне, включващо презентация за България, видео за университета ни и театрална сценка на руски език, разказваща за  българските традиции, хумор и народни танци. Важно е да се отбележи, че студентите от ВСУ  не са филолози и участват във фестивала за първи път, но се наредиха сред първите три места. Изпълнението им в красиви национални костюми и пресъздаването на народния фолклор не остави никого равнодушен. 

Победителите в конкурса получиха  дипломи.

Всички участници във фестивала  присъстваха на тържествен прием в кметството на гр. Белград и бяха приветствани от  заместник-кмета на Белград Таня Попович.

Интересно и увлекателно преминаха и майсторските-класове „История на руски“, „Театър на руски“ и литературно четене в град Аранджеловац.

На студентите беше предложена интересна културна програма. Те посетиха град Топола и гр. Аранджеловац, важни за сръбския народ исторически места, музеи и храмове. А в  Руския дом  в гр. Белград присъстваха на концерт на художествения колектив „Шпанац“ и участваха в специален урок по традиционния сръбски танц коло.

  В рамките на проведената кръгла маса ръководителите на руските центрове в Европа обсъдиха  добрите практики в обучението на студентите в различни университети. Като една от безспорно добрите практики бе посочен опитът на Варненския свободен университет в квалификационната дейност за млади преподаватели в рамките на Международната лятна квалификационна школа.

В последния ден на фестивала се състоя майсторският клас „Пеем на руски“ на известния руски  композитор и бард  Григорий Гладков. Бурни аплодисменти предизвика почти всяка негова песен в авторско изпълнение. Григорий Василиевич показа цялата палитра от популярни в Русия музикални  жанрове: романс, песните на Булат Окуджава и Владимир Висоцки, народни песни. А когато звучаха „Подмосковные вечера“, „Катюша“, „Коробейники“ активно се включваха и  ръководителят на хор „Слависта“ Мила Джурич, студентите от Белгия, Сърбия, България, Черна гора и Полша.  Песента на  Гладков „Говорим на русском языке“ се превърна в химн на международния студентски фестивал.

Фестивалът завърши с връчване на последните призове и паметни дипломи на победителите и особено отличилите се участници. Отборът на Варненския свободен университет получи поименни дипломи за отличното си представяне, а Д. Иванов от специалност МИО получи и диплома за отлично представяне по време на поетичното четене и внимателно отношение към руската поезия.  Той даде интервю за сръбската национална телевизия, в което сподели впечатленията си от фестивала, разказа за добрата езикова подготовка във Варненския свободен университет и благодари на организаторите за поканата за участие в него.

В знак на благодарност за гостоприемството на Белградския университет студентите от специалност «Хореография» Паулина Божилова и Радослав Йорданов поздравиха организаторите и участниците с български народен танц. Последната вечер участниците се сбогуваха с Белград с вечерна разходка  на кораб по река Сава, много песни и танци.

Варненските студенти вече имат много приятели сред представените на фестивала 28 европейски университети. Фестивалът  показа, как доброто знание на чужд език премахва границите, улеснява общуването, разширява хоризонтите на професионалното и личностно развитие.

 

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия