За ВСУ "Черноризец Храбър"

Екипът на специалност „МОДА И МЕНИДЖМЪНТ В МОДАТА“ във Варненския свободен университет представя успешни бизнес модели

Продължава серията от лекции и семинари, представящи

успешни бизнес модели в модата

 

През октомври стартира серията от лекции и семинари, представящи  успешни бизнес модели в модата с публичната лекция на Мартин Йорданов,  управител на русенската фирма"Топ мен" - производител на мъжките класически облекла "Ричмарт". Дискусията в рамките на публичната лекция дава нови идеи за развитие на партньорството с едно от най-успешните български предприятия за производство на мъжко облекло.

 

Месец след първата среща, на 27 ноември 2014 г., студентите от специалност МОДА И МЕНИДЖМЪНТ В МОДАТА посетиха фирма „Топ Мен” в Русе. Пътуването на 20 бъдещи дизайнери бе финансирано от мениджъра на фирмата Мартин Йорданов.

 

Студентите и преподавателите участваха в еднодневната менторска сесия на г-н Йорданов. Организаторът на събитието доц. д-р Капка Манасиева споделя, че причината за реализирането на подобен род събития е грижата за професионалното развитие на студентите чрез образование, базирано в реална бизнес среда.

 

Менторската сесия запозна студентите с опита на мениджърския екип, мисията и целите на фирмата и даде нов поглед на младите хора за възможностите, предизвикателствата и предимствата на модерното шивашко производство.

 

Студентите се запознаха с дейността на отдела за работа с индивидуални клиенти. Управителят на „Ричмарт” Мартин Йорданов и търговският директор на „Менс Фешън Клъстер” Деан Манев представиха пред участниците историята на успешната компания, запознаха ги със статистически данни за развитието на сектора на шивашкото производство, пазарния дял и позиционирането на фирмата и представиха някои от ключовите си клиенти и партньори. 

 

Студентите представиха свои проекти за текстил с българска символика, разработени под ръководството на доц. д-р Диана Пенева- Сотирова.

Отличено бе представянето на третокурсничката Сезел Ислям. Колекцията й от хастари и решението на реален бизнес казус впечатли ръководството на „Топ мен” и тя получи предложение да продължи работата си със фирмата.

 

В основната сесия, Мартин Йорданов и екипа му, развиха темата за значението на дизайна в мъжкото класическо облекло. Бяха представени основни характеристики на производството на мъжко облекло и  системата на модата, както и данни за развитието на глобалната модна индустрия, управлението на логистичната верига и тенденциите в  развитието на българската мода.

 

Студентите се запознаха с основните функции на различните отдели и производствените цехове на фирмата, където проследиха технологичната последователност на няколко изделия. Специално внимание бе отделено на модерната техника и организация за ефективно и конкурентно производство. Експертите на „Ричмарт” направиха презентация на CAD/CAMсистемите, които обезпечават производството на мъжки костюми и представиха основните доставчици на най-качествените вълнени тъкани и предимствата на продуктовите иновации в текстила при производството на облекла.

 

Сред атрактивните срещи на студентите бе и тази с 14-годишната дъщеря на Мартин Йорданов -  Мартина Мартини, която ги запозна с проекта „Ричмарт Джуниър”, в който тя участва.

 

Менторската сесия завърши с дискусия по въпросите на управлението на дизайна и бъдещето на  българския моден дизайн.

 

Студентите споделиха своите впечатления от високия професионализъм и отдаденост на управленския екип на „Ричмарт” и с ентусиазъм обсъдиха реализирането на бъдещи съвместни проекти.

 

Доц. д-р инж. К. Манасиева

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия