За ВСУ "Черноризец Храбър"

В Руския център на Варненския свободен университет подредиха изложба „Руските дипломати-писатели (XVIII – XIX в.)“

С документална изложба "Руските дипломати-писатели (XVIII – XIX в.)" Руският център на Варненския свободен университет отбелязва Годината на литературата в Русия. Изложбата бе открита на 10 февруари - Денят на руската дипломация и може да бъде видяна до 5 март 2015 г.

Експозицията включва портрети, кратки биографични бележки, списък с документи и илюстрации от избрани произведения на представените в изложбата писатели-дипломати от библиотечния фонд на Руския център. Художественото оформление на изложбата е дело на арх. Жечка Илиева.

В периода 18-19 век, който обхваща изложбата, на дипломатическа служба са били едни от най-ярките и интелектуално надарени представители на обществото, за които творчеството е било средство да изразят своето отношение към живота, опит да осмислят миналото и настоящето на Русия и нейното място в света. Професията на дипломата, изискваща създаване на връзки с други страни, култури, цивилизации и изучаване на живота на другите народи е стимулирала творческото им въображение. Творческият процес надграждал една от основните функции на дипломацията – привличане на вниманието на чуждестранните партньори към достиженията на руската култура, акцентиране на ролята й в световното културно пространство и повишаване на интереса в световен мащаб към изучаването на руски език.

Посетителите на изложбата могат да се запознаят с живота и делото на неразривно свързани с руската дипломатическа служба поети и писатели като  Денис Фонвизин (секретар на ръководителя на колегията по външните работи Н.И. Панин), Александър Грибоедов (руски посланик в Персия и участник в подготовката на Туркманчайския трактат), Фьодор Тютчев (секретар на посолствата на Русия в Мюнхен и Торино).

В департамент „Азия“ на руското министерство на външните работи, а след това и в консулската служба на Русия на Балканите, в периода 1860-1870 година, е работил писателят, публицист и философ Константин Леонтиев, когото философът Николай Бердяев нарекъл „предшественикът на Ницше“ и „един от най-блестящите руски умове“.

Това далеч не пълният списък на блестящите умове от руското минало. Той може да бъде попълнен с имената на гениалния поет Константин Батюшков - дипломат в Италия, руският поет романтик Дмитрий Веневитинов и великият Алексей Толстой – по онова време и дипломат в Германия.

В архивните хранилища на руското външно министерство са работили забележителни историци като Николай Михайлович Карамзин, Сергей Соловьов и Василий Осипович Ключевский, чиито изследователски трудове са и шедьоври на руската литература.

Наред с фигури от световна величина историята е съхранила и имената на не толкова известни, но ярки и талантливи дипломати, писатели и поети. Произведенията на  Дмитрий Дашков, Виктор Тепляков, Андрей Муравьов, Александр Скарлатович Стурдза, Матвей Гамазов заемат своето заслужено място в руското литературно наследство.

Изложбата съдържа интересна и полезна информация не само за студентите от специалност „Международни отношения“. Тя привлече вниманието, както на студенти и преподаватели от университета, така и на любителите на руската литература и история в града. 

„Благодарение на изложбата научихме много за руските дипломати – писатели, които са съчетавали уникални качества и са постигнали успех и в двете си професии.“, споделя един от първокурсниците от специалност „Международни отношения и право“, посетил изложбата. 

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия