За ВСУ "Черноризец Храбър"

Китайски, казахстански и руски студенти на Варненския свободен университет четоха стихове на родния си език в Деня на поезията

Китайски, казахстански и руски  студенти се включиха в отбелязването на Деня на поезията във Варненскиясвободен университет „Черноризец Храбър“. Събитието, чийто организатор беше университетският Руски център обедини преподаватели и студенти от различни националности, изкушени от магията на поетичното слово.

Проф. д-р Галина Шамонина приветства с „добре дошли“ участниците в поетичната среща и ги запозна с историята на отбелязването на Деня на поезията. 21 март е избран за Световен ден на поезията с решение на 30-тата сесия на Генералната конференция на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) през 1999 г. в Париж. Целта на този празник е да популяризира писането на поезия, публикуването и четенето й пред публика по света.

Проф. Шамонина сподели идеята за отбелязване на празника като приобщаване към поетичното изкуство на съвременните хора, чието ежедневие е далеч от романтиката и лиричното мислене.

Музикално-поетичната среща започна с представяне на емблематични картини и стихове, посветени на годишните времена. На фона на картини на Левитан и музика на Чайковски прозвучаха творби на големите руски поети Михаил Лермонтов, Фьодор Тютчев, Сергей Есенин, Александър Блок и Анна Ахматова. Преводът на български език бе представен от студенти-първокурсници в специалност „Международни отношения и право“.

Специално участие в празника взеха чуждестранните студенти на Варненския свободен университет от Китай, Русия и Казахстан. Те прочетоха стихове на родните си езици и направиха превод на български и английски.

Студентите от Китай представиха различните етапи в развитието на китайската поезия и формирането на т.нар. китайски поетични династии. Прозвучаха стихове на поетите Ду Фу, Ли Шан-ин и Ма Дзиан.

Никита Зубияшвили  прочете стихове на Сергей.Есенин и техен превод на български език, а студентката от Казахстан Анна Линик -  стихове на поета Абай Кунанбаев.

 

Традиционното отбелязване на Деня на поезията в Руския център на Варненския свободен университет завърши със стихове  на Алексей Крайнов, които въплъщават значението на „музиката на душата“ – поезията:

Стихи…, как музыка души, как крик отчаянья и боли, как шанс счастливый из глуши нам вырваться в строках на волю.

Стихи…, как с Миром диалог. С душой написанные строки не знают времени, дорог. Сердца хранят их смысл глубокий.

Стихи…. Стихия под пером,  эмоций, рвущихся на волю. Но будет стих с одним крылом, с Читателем не разделивший долю.

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия