Защита на данните
За ВСУ "Черноризец Храбър"

Първо място за студентите по право на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ в Националното състезание за решаване на казуси по гражданско и търговско право

Правното образование във ВСУ с нови доказателства за конкурентоспособност

Студентите  от специалност „Право“ Симона Шангова (V курс), Пламена Нанкова (IV курс) и Кристина Филипова(IV курс) от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ спечелиха първо място в Националното състезание за решаване на казуси по гражданско и търговско право. Състезанието е организирано от Кръжока по гражданско и търговско право при Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и Студентското сдружение по гражданско и търговско право.

 

 

През 2014 г. в същото състезание отборът на ВСУ „Черноризец Храбър“ с капитан Иван Иванов се класира на второ място.

Финалният кръг на тазгодишното състезание се проведе на 25 април 2015 г. в сградата на Съдебната палата в София.

В състезанието участваха 18 отбора от шест университета в страната: Софийския университет "Св. Климент Охридски", Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Университета за национално и световно стопанство, Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, Нов български университет и Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

За втора поредна година Националното състезание за решаване на казуси по гражданско и търговско право се проведе в памет на преподавателя от СУ "Св. Климент Охридски" - Теодор Пиперков.

В предварителния кръг отборът от Юридическия факултет на Варненския свободен университет с капитан Симона Шангова се класира на четвърто място между осемте класирани за втори кръг отбори.

Финалният кръг се проведе в три части. Студентските отбори бяха оценявани от жури в състав: Борислав Белазелков - съдия от ВКС, Светла Цачева - съдия от ВКС,  доц. д-р Кристиан Таков – преподавател в СУ, доц. д-р Павел Сарафов – преподавател в СУ, доц. д-р Таня Йосифова – преподавател в УНСС и съдиите Владимир Вълков, Десислава Попколева, Татяна Костадинова и Любка Колакова.

В първата част отборът на Варненския свободен университетпобеди отбора на УНСС с капитан Светослав Пандилов.

Във втората част отборът се наложи над отбора на СУ „Св. Климент Охридски“ с капитан Цветелина Байрактарова.

Във финалната трета част варненските студенти победиха и отбора от СУ „Св. Климент Охридски“ с капитан Симона Кирилова.

На финалната фаза на състезанието присъстваха над 100 души – съдии, организатори, участници и гости.

В деветгодишната история на престижното състезание първото място винаги е било присъждано на отбор от СУ "Св. Климент Охридски". За първи път първото място е завоювано от отбора на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

Студентите ни се представиха блестящо. Даже практикуващи юристи не винаги са толкова уверени в съдебна зала“, коментира участието на студентите ас. Мария П. Петрова, преподавател в Юридическия факултет. Брилянтната си подготовка за състезанието студентите дължат, както на преподавателите си от университета, така и на Диана Митева и Нейко Димитров, съдии от Варненския окръжен съд.

Студентите получиха благодарствено писмо от името на президента на Варненския свободен университет проф. д.ик.н. Анна Недялкова и ректора проф. д.пс.н. Галя Герчева. Те приеха поздравления и от декана на Юридическия факултет проф. д-р Петър Христов.

Целият ни труд се осмисля с такива постижения“,  сподели при срещата си със студентите от отбора президентът на ВСУ „Черноризец Храбър“ проф. Недялкова.

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия