За ВСУ "Черноризец Храбър"

Световно известният руски актьор и кинорежисьор Николай Бурляев гостува на Варненския свободен университет

          Световноизвестният руски актьор, кинорежисьор и президент на Славянския форум на изкуствата „Золотой витязь“ Николай Бурляев гостува на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. В рамките на посещението си Бурляев се срещна със студенти и преподаватели на университета, пред които говори за творчеството на голямата руска актриса Зинаида Кириенко.

          Сред официалните гости на мероприятието бяха г-жа Станка Шопова изпълнителен директор на СОК „Камчия“ иПредседател на Фондация „Устойчиво развитие за България“, г-жа Галина Янева, координатор на Обществения център на СОК „Камчия“ и  журналисти от телевизионния канал „Союз“ – Г.А. Ледина и Р.М. Ничик.

           Зам. ректорът на ВСУ проф. д-р Павел Павлов приветства гостите от името на ръководството на университета и подчерта, че високото ниво на обучение в университета се поддържа и с грижа за културното и творческо развитие на студентите.

          Акцентът на срещата  беше върху творчеството на Зинаида Кириенко. Нейният творчески път бе представен от Йозлем Садкова, студентка в магистърската програма на ВСУ „Управление на проекти, финансирани от фондовете на ЕС“.  От началото на април в руския център на университета бе показван филма „Съдбата на човека“  по едноименния разказ на  лауреата на Нобелова награда за литература  Михаил Шолохов. Студентите   избраха и показаха откъси от филма, които са им направили най-голямо впечатление.  Имаше много въпроси по създаването на филма, работата с гениалния руски режисьор Сергей Бондарчук, военните сцени във филма и какво изискват те от актьора.  Срещата продължи в неформална обстановка с много въпроси от залата към специалния гост г-н Николай Бурляев.

Николай Бурляев е носител на ордени „Преподобний Сергей Радонежки“ – най-високата награда на Руската православна църква, и на „Андрей Първозванни“, който се дава за съществен принос в науката, културата и политиката на Русия и света. Бурляев е член на Патриаршеския съвет по култура на Руската православна църква. Академик на Международната славянска академия и президент на Фонда за култура на казаците в Русия. От 1992 г. е генерален директор на киноцентъра „Руски филм“. Художествен ръководител на киностудия „Отечество“. Снимал се е в повече от 50 филма и е режисирал пет. Той е Народен артист на Руската федерация.

Известният актьор  разказа за ролите си в киното, които  са определили неговата творческа съдба и сподели със студентите интересни моменти от своята актьорска кариера и от снимачната площадка на известните си филми.  

Като член на Патриаршеския съвет по култура на Русия Николай Петрович се обърна към залата с призив да се съхраняват  и популяризират добрите образци на културата, които показват високи нравствени идеали  и ценности. Той прочете  стихове на  известния руски поет и дипломат Ф. Тютчев „Към славяните“ в потвърждение на своята позиция, че славяните са близки народи и трябва да са заедно. Поразителна бе актуалността на стихотворната творба,  създадена преди повече от  век и половина.

          В заключение Николай Бурляев изрази своето удоволствие и вдъхновение от срещата със студентите на ВСУ, които показаха не само добър руски език, но и задълбочен интерес към руската култура и кино. 

Творческата среща завърши с девиза на Международния кинофорум „Золотой Витязь“ - „За нравственные идеалы, за возвышение души человека!“ и предложението на президента му да се открие Киноклуб „Золотой Витязь“ в Руския център на ВСУ. Началото във Варненския свободен университет се постави с дарение от  30 известни филма. 

          Г-н Н. Бурляев и г-жа Станка Шопова  бяха приети лично от  Президента на университета проф. д. ик. н. Анна Недялкова. На срещата се  обсъдиха бъдещи съвместни проекти. Г-н Бурляев благодари на проф. А.Недялкова  за високото ниво на култура на студентите от ВСУ, по което си проличава, че  университетът не само  ги обучава, но и възпитава.  Проф. А. Недялкова даде интервю за телевизионния канал „Союз“, който се гледа в повече от 120 държави в света.

„Скъпа професор Недялкова,

Искрено се радвам на срещата си с Вас и със забележителните духовни студенти на Вашия университет. Тази среща всели надежда и вяра, че славянското братство между българския и руския народ са неугасващи.

Ние ще устоим. Победата е  за силите на светлината. Ваш, Николай Бурляев“, написа гостът в Почетната книга на Варненския свободен университет.

 

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия