Защита на данните
За ВСУ "Черноризец Храбър"

Кръгла маса по проблемите на финансовата грамотност ще се проведе на 8 май във Варненския свободен университет.

46% от студентите преценяват финансовата си грамотност като добра, но недостатъчна, сочат данните от направено проучването.

Кръгла маса „Финансовото включване на младежта. Ролята на университета.“ ще се проведе на 8 май (петък) от 14:00 часа в зала 3 на Учебно-спортния комплекс на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

На срещата с представители на различни институции, сред които Световната банка, Комисията за защита на потребителите, Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори, банкови и други институции, ще бъдат обсъдени теми, свързани финансовата грамотност на младежта, финансовите услуги, факторите за потребителското търсене и защита на потребителите.

Форумът ще представи и резултати от направено анкетно проучване за финансовата грамотност на студентите от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”.

46% от студентите преценяват финансовата си грамотност като добра, но недостатъчна, сочат данните от проучването. Близо 55% от участвалите в проучването оценяват финасовото си състояние като добро.Над 50% от анкетираните студенти участват във формирането и управлението на бюджета на домакинството. Бюджетните дефицити се покриват предимно чрез спестяванията им (60,29%), както и от допълнителна заетост (60,29%).

С голяма степен на доверие сред студентите се ползват търговските банки - 36%. Това обяснява и структурата на портфейла на студентите, в който активите с най-голямо значение са спестовните депозити – близо 40% и пари в разплащателните сметки - 21%. Водещи мотиви за спестяванията сред анкетираните студенти са осигурителен и транзакционен.

Дискусионният форум се провежда в рамките на майсторския клас „Как да използваме финансовите пазари в подкрепа на бизнеса и на себе си?”.

В рамките на три дни от 8 до 10 май, представители на бизнеса и експерти от САЩ, Германия и България ще представят теми, свързани с личните финанси и инвестициите, успешното инвестиране във финансови инструменти, кризисния финансов мениджмънт, корпоративните финанси и финансирането на бизнес проекти.

Майсторският клас е предназначен, както за изкушените от сферата на финансите, така и за хората, които искат да повишат своята финансова култура и по-уверено да се ориентират в разнообразието от сложни финансови продукти и услуги.

Основни лектори в майсторския клас са проф. Джордж Вредевелд от Университета в Синсинати, САЩ; проф. Рич Макдоналд от университета “Сейнт Клауд”, САЩ; г-н Мартин Паев, собственик и управител на СОРТИС ИНВЕСТ. Чрез виртуални сесии в майсторския клас ще се включат финансови експерти от САЩ.

Специален гост в майсторския клас ще бъде д-р Питер Харолд, председател на Борда на директорите на ХИПО НОЕ Груп, Австрия, който ще проведе дискусия на тема „Провокациите в банкирането”.

Международната академия „Знание и иновации“ на Варненския свободен университет обединява потенциала на международни образователни институции, научноизследователски центрове и различни компании за изграждане на мениджърите на бъдещето. През 2015 година дейността на академията е посветена на темата „Финансова грамотност и финансово включване на младежта“.

Част от инициативите е и участието на Варненския свободен университет като основен партньор на конференцията „Образование и бизнес: ФИНАСОВОТО ОБРАЗОВАНИЕ ЗА УСТОЙЧИВА ИКОНОМИКА“, организирана за втора поредна година от три водещи икономически медии – Bulgaria ON AIR, Bloomberg TV и Investor.BG.

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия