За ВСУ "Черноризец Храбър"

Студенти от ВСУ “Черноризец Храбър” посетиха основните европейски институции в Брюксел и изслушаха специално подготвени за тях лекции, свързани с евро финансирането за България и с технологиите на разработване на проекти

За дванадесетта поредна година, в продължение на една седмица, студенти от магистърските програми по управление на проекти във Варненския свободен университет се запознаха с работата на Европейските институции. В периода 31.05. 2015 г. - 7.06.2015 г. студентите участваха в специално подготвен за тях обучителен курс в най-новата сграда на Европейската комисия - Генерална дирекция „Комуникации” и департамент „Кариери в ЕС“.

 

 

Голям интерес предизвика представянето на  ръководителя на Генералната дирекция Юрген Ветиг. Бъдещите предизвикателства и основните промени в Политиката на сближаване на ЕС в програмния период 2014-2020г бяха презентирани от г-жа Борислава Уудфорд от Главна дирекция „Регионална политика“. Г-жа  Диана ван Алтен запозна студентите със стажантски програми и възможности за специализация и кариера в структурите на ЕК. 

 

 

Студентската група се запозна и с работата на Европейския парламент и участва в дискусия за българското присъствие в Европарламента. Стажантите изслушаха лекции за възможностите пред България за привличане на средства по структурните фондове и взеха участие в дискусия за работата на Съвета на Европейския съюз за бъдещите промени в управлението на съюза. Специални лекции бяха представени на българската стажантска група и в Комитета на регионите и в Постоянното представителство на България. Те получиха сертификати за проведеното обучение, които бяха връчени от българския евродепутат Емил Радев.

Варненският свободен университет е единственият в България, който в продължение на единадесет години организира стаж в Брюксел за специалисти с професионални интереси в управлението на проекти.

 

Ето какво споделят те:

 

Това пътуване е поредната вълнуваща възможност, която университетът ни предлага, за да израснем като компетентни професионалисти.

 

Участията в пленарната сесия и проведената дискусия в Европейския парламент по теми, свързани с управлението на Европейския съюз, както и специално подготвените за нас лекции допринесоха за обогатяване на знанията ни и бяха знак на специално внимание и респект към нас и към нашия университет.

 

Това невероятно професионално преживяване беше допълнено и с разходка из забележителностите на Брюксел и Белгия, всичко това ни накара да се чувстваме като истински граждани на Европа.

 

 

 

Обръщаме се с искрена благодарност към Президента на Варненския свободен университет проф. д.ик.н Анна Недялкова за шанса, който ни бе даден и за нейната подкрепа да бъдем част от процеса на управление на Европа.

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия