За ВСУ "Черноризец Храбър"

Varna Spaghetti Tоwer провокира стремежа на учениците към творчество

Второто издание на Националното състезание за креативни умения Varna Spaghetti Tоwer, организирано по идея на катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ към Архитектурния факултет на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ събра ученици от  десет професионални гимназии по архитектура, строителство и геодезия от Варна, Шумен, Бургас, Пловдив, Кърджали, Перник и студенти от специалностите Архитектура“ и „Строителство на сгради и съоръжения“ на Варненския свободен университет.

  

 

Да провокира знания, творчество, стремеж към нещо различно, към нови умения, а не към стандартното, което се изучава в професионалните гимназии по строителство. Това беше основната идея на Националното състезание Varna Spaghetti Tower. Тази година състезанието е част от проявите, посветени на 20-годишнината на специалност "Строителство на сгради и съоръжения".

Според регламента участниците трябва да построят кули, които да отговарят на няколко критерия – височина, стабилност, икономичност и атрактивност.

На първо място се класира отбор 3 на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Колю Фичето“ в Бургас. Отборът построи най-високата кула от цели 149 см. и грабна наградата на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

 

 

Второто място беше присъдено на отбор 2 на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия, гр. Шумен.

 

 

На трето място се класира отбор 2 на Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия „Арх. Камен Петков“, гр. Пловдив.

 

 

Журито присъди и няколко специални награди, осигурени от областното представителство на  Камарата на строителите в България (КСБ) и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране – Варна (КИИП). Наградата на КСБ за най-устойчива кула получи отбор 2 на Професионалната гимназии по архитектура, строителство и геодезия „Кольо Фичето“ в Бургас. Наградите на КИИП отидоха при отборите на Професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия в Бургас, Шумен и Варна.

 

 

Varna Spaghetti Tоwer беше организирано с подкрепата на „Планекс“ ООД, „Савимекс“ ЕООД, Камарата на строителите в България, клон Варна и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Медийни партньори на събитието бяха Телевизия „Черно море“ и вестник „Строител“.

В съпътстващата програма на състезанието бяха включени поредица от лекции, свързани с конструирането, съпротивлението при различните видове материали и устойчивото строителство в дигитална среда.

Сред приоритетите в работата на катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ са съвместните проекти с учениците от професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия, защото те са бъдещите възпитаници на специалностите „Архитектура“, „Строителство на сгради и съоръжения“, „Пожарна безопасност и защита на населението“.

 

 

 „Срещите ни с тях им дават възможност да усетят академичната атмосфера и да направят информиран избор за своето бъдеще още преди да завършат гимназия.“, сподели доц. д-р инж. Милена Кичекова – ръководител на катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ във Варненския свободен университет.

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия