За ВСУ "Черноризец Храбър"

Студент на Варненския свободен университет показа свои фотографии в Санкт Петербург

Христо Русев – лауреат на стипендиантската програма на Варненския свободен университет „Аз ще уча и ще успея в България“ 2014 г. взе участие в младежкия форум „Паруса Русского Мира“, организиран от фонд „Руский мир“.

Във форума участваха над 100 младежи на възраст между 18 и 25 години от 32 страни. На официалното откриване присъства кметът на Санкт Петербург Георгий Полтавиченко.

Христо показа 20 свои черно-бели фотоса, обединени от темата „Балканите днес“. Сред снимките има и такива, които младият фотограф е заснел в Македония, по време на антиправителствените протести в Скопие и при антитерористичната акция в Куманово. Две са историите от Турция, а други кадри са запечатали бежанците от центровете в Харманли, Любимец и Пъстрогор.

В изложбата присъства и снимката, която бе обявена за снимка на месец февруари в конкурса на Европейския парламент, на тема „Образование“. 20-годишният фотограф е заснел импровизирана класна стая за деца бежанци в Харманли, в която доброволци преподават английски  език.

Тези фотоси са невероятни и не могат да оставят човек равнодушен, всеки един от тях разказва цяла история“, сподели при откриването на изложбата началникът на координационния център на форума Анна Косенкова.

Младежите от Донецк се разчувстваха, в очите на някои т тях имаше сълзи при вида на снимките, направени в Куманово, защото и при тях е война. Благодариха ми и споделиха, че тази изложба ще им остане ярък спомен за цял живот, сподели младият български фотограф.

Участието на Христо Русев в младежкия международен форум се осъществи с подкрепата на Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“, където фотографът е студент трети курс в специалност „Международни отношения и право“. Христо Русев имаше възможност да вземе участие във форума с помощта на Руския център на университета и неговия директор проф. Галина Шамонина, като награда за отличните си резултати в обучението по руски език. Предстои изложбата да бъде представена във Варненския свободен университет, а след това в Истанбул и в Свиленград.

Христо Русев се занимава с фотография още от ученическа възраст. Публикувал е снимки в различни български медии, има награди от национални и международни конкурси. Негови снимки са публикувани от „National Geographic” и Асошиейтед прес.

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия