За ВСУ "Черноризец Храбър"

Седмата международна лятна квалификационна школа за съвременни педагогически технологии в обучението по руски език като чужд беше открита с официална церемония във Варненския свободен университет

 

 

„Община Варна се гордее, че на територията й има такъв университет като Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ – с тези думи директорът на дирекция „Образование и младежки дейности“ г-жа Лилия Христова приветства участниците и домакините на Седмата международна лятна квалификационна школа за съвременни педагогически технологии в обучението по руски език като чужд.

Форумът, в който участват  представители на 11 университета от Русия, Сърбия, Беларус, Румъния, Латвия, Киргизстан, Полша и България бе открит на 17 август в Руския център на Варненския свободен университет.

На церемонията присъстваха г-жа Татяна Сухова – съветник  на председателя на Фонд „Русский мир“ Вячеслав Никонов;  Негово Превъзходителство, Генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукянчук; г-жа Надя Кантарева-Барух - директор на Национално издателство за образование и наука „АзБуки” към Министерство на образованието и науката на Република България; г-жа  Венцислава Генова - началник на Регионалния инспекторат по образование във Варна; г-жа Лилия Христова  - директор на дирекция „Образование и младежки дейности“, община Варна; д-р Стоянка Почеканска - главен експерт по руски език в Министерство на образованието; г-н Сергей Смитюшенко - и.д. директор на Руския културно-информационен център – София; г-жа Станка Шопова – управител на СОК „Камчия“.

Ректорът на Варненския свободен университет проф. д.пс.н. Галя Герчева приветства участниците в школата и изрази увереност, че и това издание ще се проведе успешно благодарение на добрата организация, интересните лектори и студентите, избрали за своя професия преподаването на руски език. Тя посочи, че в навечерието на своята 25-годишнина Варненският свободен университет се гордее с това, че е единственият български университет удостоен с трите знака, доказващи високото качество на образователната и научна дейност – ECTSLabel,DSLabel илогото за човешки ресурси.

Успехът на школата се дължи на няколко основни компонента, сподели в приветствените си думи проф. д.п.н. Леонид Московкин - преподавател в Санкт- Петербургския държавен университет, професионализмът на организаторите, съпричастността на ръководството на университета и подкрепата на местната и държавната власт.

Работата на форума продължи с кръгла маса на тема: „Методическа идея: Фразеологично пътешествие „По морета и вълни…“, на която представителите на всички университети представиха своите методически идеи за използването на фразеологизми в обучението по чужд език. Въвеждащата лекция на проф. Московкин бе на тема „Основните направления на съвременната методика в обучението по руски език като чужд“.

Акцент в програмата на утрешния ден е лекцията на проф. д.фил.н. Валерий Ефремов „Руският субстандарт: от просторечието към сленга“.


by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия