За ВСУ "Черноризец Храбър"

Национално състезание по извличане на данни събира най-добрите студенти във Варна

До 25-ти септември, 2015 г., продължава набирането на участници и ментори в националното състезание QUERYADA. Събитието ще предостави възможност на ученици и студенти от цялата страна да демонстрират своите знания и умения в областта на извличането на данни. Състезанието се провежда в партньорство с: OracleAcademy, ADASTRA, OntotextиAltScale и се подкрепя от регионалните инспекторати по образованието във Варна и София, Асоциацията по информационни технологии, Българската уеб асоциация, и ИКТ Клъстер-България.

 

 

Събитието поставя акцент върху значимостта на развитието на информационните технологии в сферата на образованието. Целта му е да повиши интереса на младежите към ИТ сектора, да мотивира работата с нерелационни и семантични бази данни и да свърже работещите в практиката с учащите по най-бърз начин.

 

Идеята за провеждането му се заражда преди няколко години, заради необходимостта от разширяване на изявите за студенти, в отговор на предизвикателството от нарастващия брой на професиите и нуждата от специалисти в областта на ИТ индустрията.

 

Според прогнозите, в следващите години ще се увеличи търсенето от страна на бизнеса към експерти заети в следните професии:  "Администратори на бази данни", "Анализатори на данни", "Визуализатори на данни", "Интегратори на данни" и др.

 

            Инициатор, организатор и домакин на състезанието е Варненският свободен университет “Черноризец Храбър”. За всички участници са предвидени сертификати, а победителите ще бъдат наградени и регистрирани в национална ранг листа.

 

Регламентът и условията за участие в националното състезание по извличане на данни QUERYADA са достъпни на официалната страница: http://queryada.com/

 

За допълнителна информация, може да се свържете с доц. д-р Галина Момчева -

Ръководител катедра „Информатика и икономика“ към ВСУ, на телефон: 0888 793785.

 


by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия