За ВСУ "Черноризец Храбър"

Студенти на ВСУ спечелиха първо място и купата на ІV Европейски студентски фестивал "Друзья, прекрасен наш союз!"

ІV Европейски студентски фестивал "Друзья, прекрасен наш союз!", организиран от Фонд "Руский мир" се проведе в Камчия от 21 до 26 септември 2015 г.. В него взеха участие повече от 300 студенти, изучаващи руски език в 30 от най-престижните европейски университети в Босна и Херцеговина, България, Германия, Грузия, Гърция  Италия,  Латвия, Молдова , Полша,  Румъния, Русия, Сърбия, Унгария, Чехия и Черна гора.

 

 

Фестивалът даде възможност на  студентите от Европа да общуват помежду си, да се сприятелят, да поддържат контакти и да получат нови знания и мотивация за изучаване на руски език. Това бе празник на приятелството, творческия обмен и популяризиране на културата на страните-участнички.

На тържественото откриване на 22 септември присъстваха  много официални гости. Отборът на Варненския свободен университет бе подкрепен лично от Президента на ВСУ „Черноризец Храбър“ проф. д.ик.н. Анна Недялкова – официален гост на откриването. В приветственото си слово тя насърчи участниците да изучават руски език като важен европейски език, необходим за бизнеса и професионалното израстване на студентите, и пожела успех на всички студенти. Проф. Недялкова благодари на Фонд „Русский мир“ за подкрепата на такива важни младежки форуми и съвместни проекти.

 

 

Отборът на ВСУ „Черноризец Храбър“ с ръководител проф. д-р Галина Шамонина включваше 9 студента от трите факултета:  Петранка Гелова /специалност „Право“/ - капитан на отбора,  Вероника Ревенко / специалност„Бизнес администрация и мениджмънт“/, Вита Петровская /специалност „Бизнес администрация и мениджмънт“/,Дмитрий Иванов /специалност „Международни икономически отношения“/,  Езел Сами /специалност „Международни отношения и право“/, Жиан  Шихо /специалност „Международни отношения и право“/, Константина Маткова /специалност „Международни отношения“/,Кристина   Христова и Радослав Йорданов  /специалност „Хореография“/. Те се представиха достойно в рамките на 4-те конкурса  - „Домашни работи“ и показаха не само отлични знания по руски език, но и креативност и артистичност при всяко едно изпълнение. 

В първия конкурсен ден студентите на ВСУ „Черноризец Храбър“ представиха на руски език страната, града и университета, в който се обучават. Отборът спечели публиката със забавен сценарий, включващ  презентация „България – райската земя“, по време на която те запознаха аудиторията сбългарския фолклорни танци и песни. Студентите разиграха миниспектакъл „Легендата за България“, в който пътят към храма бе път към Храма на знанието, както те с гордост нарекоха Варненския свободен университет.

 

 

С литературната композиция „Три века руска литература“, на  студентите от Висшата школа по превод на Московския държавен университет започна вторият конкурсен ден. Той бе  посветен на годината на руската литература. Студентите от 30 европейски университета се състезаваха в тази категория с поезия, проза, разказ или басня.  

 Втората „домашна работа“ на студентите на Варненския свободен университет беше посветена на руския баснописец Иван Андреевич Крилов. Композицията бе на тема „Крылатые  выражения  Крылова“ (Крилатите изрази на Крилов). В ефектната жива картина по баснята „Врана и лисица“ студентите спечелиха публиката не само със знания, но и със своята артистичност, театрални костюми и чувство за хумор.

В рамките на фестивала бе предвиден и четвърти конкурс - музикален, посветен на 70-годишнината от Победата във Втората световна война.

На конкурсите за руска песен  и песен, посветена на войната, талантливата студентка на Варненския свободен университет Кристина Христова представи достойно отбора и спечели публиката с избора на песни и тяхното професионално изпълнение. Тя изпълни песните  «Если в сердце живет любовь» и «Кукушка».  Вълнуващото и  красиво изпълнение изправи публиката на крака с овации и аплодисменти.

 

 

 

С решение на журито, отборът на Варненския свободен университет бе обявен за победител във фестивала. Студентите  грабнаха купата на IVЕвропейски фестивал „Друзья, прекрасен наш союз“!  На второ място бе класиран Краковският педагогически университет /Полша/, а на трето Държавният университет „Акакий Церетели“ /Грузия/. Почетен диплом получиха и студентите от Миланския университет /Италия/.

Специален диплом  получи студентката на ВСУ „Черноризец Храбър“ Кристина Христова за участие в музикалните конкурси.

Участниците в отбора на университета получиха Диплома за активно участие в провеждането на IVЕвропейски фестивал „Друзья, прекрасен наш союз“!  и Диплом за първо място в проведените конкурси.

Най-важната задача на фестивала бе изпълнена – да се създаде творческа атмосфера, в която студентите от различни страни  да  покажат своите знания и  свободно да общуват на руски език.  Главният резултат от този студентски форум са емоционалните  дни,  създадените приятелства и професионални връзки, които ще бъдат полезни занапред.

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия