За ВСУ "Черноризец Храбър"

Във Варненския свободен университет тече Седмица на архитектурата.

В момента във Варненския свободен университет тече Седмица на архитектурата. Темата - „История на архитектурата и опазване на културното наследство“, не е избрана случайно. Историята винаги дава началото, а опазването на културното наследство би трябвало да бъде кауза, коментира в ефира на Дарик радио – Варна, доц. д-р инж. Красимира Вачева – преподавател в Архитектурния факултет.

 

Най-важното, на което тя иска да научи своите студенти, е да гледат и да чувстват архитектурата, тъй като тя е общо дело на голяма професионална гилдия. Всички трябва да имат сетивност към опазване на наследството, смята преподавателят.

 

По думите на доц. Вачева студентските проекти могат да бъдат в помощ на общината и на собственици, които искат да кандидатстват за реставриране на сградите.

 

„Нашите студенти по архитектура снимат улични градски силуети. Можем да ги предоставим на общината и тя да ги ползва, когато има проекти за работа по сгради - паметници на културата. Проблем е обаче, че собствениците не допускат студентите да направят заснемане на сградите“, добави тя.

 

Собствениците на сгради - паметници на културата нарушават три нормативни документа, ако не ги поддържат. Това са Конституцията, Законът за опазване на културното наследство и Законът за устройство на територията. Те са освободени от данък и такса смет, именно за да инвестират в поддръжка, припомни доц. Вачева. Според нея идеята да се прехвърли опазването на архитектурното наследство от държавата на общините и те да реставрират срещу ипотека паметниците на културата, които са частни, е добър вариант, но във Варна няма достатъчно компетентни специалисти, които да работят по проблема. У нас липсват и специалисти - реставратори на следосвобожденската архитектура.

 

„Има пластична украса на къщи, която няма кой да  свали и работи. Тя изчезва и няма кой да я реставрира. Това също трябва да бъде държавна политика“, коментира архитект Вачева.

 

Именно създаването на експерти в областта на опазването на културното наследство  е една от амбициите на едноименната магистърската програма на Варненския свободен университет.

 

В момента във Факултета по архитектура се обучават малко над 20 студент в първи курс, които по закон те ще излязат с магистърска степен. Вече има и два випуска магистри по опазване на културното наследство.

 

Седмицата на архитектурата във Варненския свободен университет продължава до 29 ноември. В програмата предстоят теренни наблюдения и беседи по темите: "Началото на модернизма във Варна и България" с Васил Макаринов и "Строителство с естествени материали" с арх. Георги Георгиев. За участниците във форума в петък е предвидено специално кулинарно шоу на майстор-готвач Стефан Стефанов.

 

Програмата на седмицата завършва с връчване на наградите на отличените във фотоконкурса "Варна през вековете".

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия