За ВСУ "Черноризец Храбър"

Екип на Варненския свободен университет представи публичния регистър на зелените площи във Варна

Варна вече има разработен кадастър на зелената система. Това стана ясно по време на публичното представяне на новия уникален за страната Публичен регистър на озеленените площи, дълготрайните декоративни дървета и дървета с историческо значение на територията на община Варна.

 

 

Регистърът се прави за първи път в България и дава възможност за мониторинг на състоянието на откритите озеленени площи, различните видове растителност в тях и тяхното управление. Разработването му отнема близо 5 години. В него поетапно са инвестирани около 150 000 лева общински средства. По създаването на регистъра са работили две поколения студенти по архитектура и строително инженерство във ВСУ „Черноризец Храбър“, както и ландшафтни експерти, сподели ръководителят на екипа проф. д-р арх. Тодор Булев. Работата е осъществена на няколко етапа, първоначално са проучени уличните дървета и храсти, след това растителността по булевардите, зеленината в междублоковите пространства, и накрая извънградските части и промишлените зони. Според събраните данни 24 хил. дървета са в отлично състояние, а 4 хил. - в недобро. Уличното озеленяване в града е с дължина 257 км, а на всеки варненец се падат по около 30 кв. м зеленина, което според архитектите надхвърля в пъти европейските стандарти.

Проф. Булев уточни, че изследване на откритите зелени пространства, като елемент на градоустройственото проектиране, се прави за първи път в България. „Регистърът ще дава възможно за наблюдаване на растителността във Варна, за което хората много страдат и изживяват, за това къде нещо е застрашено и къде новото строителство може да свърши някоя беля“, коментира проф. Булев.

За мен като автор това е преди всичко кадастър на откритите зелени пространства. Как ще се използва от тук нататък зависи изцяло от Община Варна.“, отбеляза още ръководителят на екипа, разработил методиката.

С приемането на регистъра ще бъде преустановено безразборното презастрояване върху залени площи в града, убеден е бившият общински съветник и преподавател във Варненския свободен университет Огнян Къчев. „Като член на комисията по ОВОС работих активно за това Варна да има свой зелен регистър, затова съм щастлив, че той вече е факт. Не знам да има друга голяма община в страната, която има пълен публичен регистър на зелените площи“, посочи още той.

Регистърът ще бъде опорен план на зелената система, част от общия устройствен план на Варна.

Въвеждането в действие на „зеления“ регистър ще намали напрежението сред гражданите при санитарна сеч, смята главният архитект на Община Варна Виктор Бузев. Според него системата ще предотвратява възможностите за измама. Освен това „зеленият“ кадастър ще помогне за планиране на компенсаторните програми за озеленяване.

Преди да влезе в действие, „зеленият“ регистърът трябва да бъде одобрен от Общинския съвет. Извън регистъра засега остава главното зелено богатство във Варна - Морската градина. Причините са протичащите във времето реституционни процеси и факта, че голяма част от парка е със статут на ландшафтен исторически паметник, обясни проф. Булев.

 

 

В материала е използвана информация от Архитектурния факултет на Варненския свободен университет и  DarikNews . Снимка: nakratko.bg

 

 

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия