За ВСУ "Черноризец Храбър"

Студенти, преподаватели и служители на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ изкачиха историческия връх Шипка

В чест на 25-годишнината на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ в деня на националния празник на България – 3 март беше организиран поход към историческия връх Шипка. В него се включиха студенти, преподаватели и служители на университета.

 

 

Повече от 80 000 българи изкачиха върха и участваха в тържествата по отбелязването на 138-та годишнина от Освобождението на България от османско владичество.

 

Патриотичната програма започна още по пътя към Шипка. Директорът на Руския център на Университета проф. д-р Галина Шамонина и директорът на Университетската библиотека Мария Минкова запознаха групата с интересни и малко известни факти, свързани с битката на връх Шипка и построяването на паметника.

 

 

Преодоляването на 890-те стъпала изпълва със смисъл и благоговение всяка стъпка към заветния връх, на който е изграден монумента в памет на хилядите загиналите за свободата на България български опълченци и руски войни.

 

 

Студентите на Варненския свободен университет положиха венец в знак на признателност.

 

 

Патриотичният поход на групата на университета продължи с посещение във възрожденското средище Трявна и Дряновския манастир.

 

Благодарност за незабравимото преживяване преподаватели, студенти и служители отправиха към вицепрезидента на Варненския свободен университет доц. д-р Красимир Недялков, с чиято подкрепа походът се организира за пета поредна година.

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия