За ВСУ "Черноризец Храбър"

Варненски свободен университет отбеляза 55 години от полета на Юрий Гагарин

На 12 април светът отбелязва Международния ден на космонавтиката и авиацията. По този повод днес в Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ се проведоха много празнични мероприятия за ученици, студенти и граждани. Всички мероприятия са съвместна инициатива на НАОП „Николай Коперник“, Руския център на Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ и 8 СОУПЧЕ „Ал.С. Пушкин“.

В 10.30 ч. официално бяха открити двете изложби във фоайето на планетариума. На откриването присъстваха представители на Генералното консулство на Руската федерация във Варна, проф. д-р Галина Шамонина, директор на Руския център на ВСУ, студенти и преподаватели от ВСУ, ученици и учители от редица варненски училища, обществени организации и граждани, представители на медиите. Аташето по култура на Генералното консулство на Русия във Варна А.В. Дергачева  поздрави присъстващите с празника и приветства организаторите и участниците в концерта, изложбите и всички викторини и конкурси.

 

 

Първата изложба е част от мероприятията,  посветени на 25 годишнината от създаването на ВСУ и на 55 – годишнината от полета на Юрий Гагарин. Темата на изложбата е „Съзвездието на Гагарин. Байконур/Варна“. Изложбата е резултат от изследователската работа на студентите на Варненски свободен университет, като кснимките са събирани от   фондовете на Държавния архив в гр. Варна, Историческия музей и лични архиви. Посетителите от старото поколение бяха съпричастни с всяка снимка, спомняйки си посещението на Юрий Гагарин и други космонавти във Варна, виждайки трогателните моменти в снимките. Учениците и студентите с изненада откриха в изложбата много нови и интересни факти  за 15-те космонавти - почетни граждани на град Варна. Подобно на космодрума Байконур, и във Варна има Алея на космонавтите. Откриваме имената на  Валентина Терешкова - първата жена, летяла в Космоса, както и тези на българските космонавти Георги Иванов и Александър Александров. Факти и велики имена, показани в нашата изложба.

 

 

 Втората изложба включваше рисунки на ученици от Руско училище, подготвени на тема „Космос“. Денят започна с първата част на състезанието по конструиране на модел на спускаем апарат за ученици от 4 до 8 клас. Продължи с разнообразна музикална програма, включваща песни и танци на български и руски език от ученици от  8 СОУПЧЕ  „Ал.С. Пушкин“. Втората част на празника продължи с викторина по космонавтика за учениците от 8 до 12 клас от гр. Варна. Интересът към състезанията беше много голям. Имаше участници през целия ден от първа и втора смяна. Учениците от 11 и 12 клас получиха информация и материали за обучението в нашия университет, а победителите в конкурсите получиха награди, осигурени от Варненски свободен университет и НАОП „Николай Коперник“.  

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия