За ВСУ "Черноризец Храбър"

Фестивал на чуждите езици във ВСУ

Ден втори: Spréchen Sie Deutsch?

 

 Денят на немския език започна с прожекция на филма на Тил Швайгер от 2011 “ Петел с вино“, по-известен с оригиналното си заглавие „Kokowääh“.

 

 

Немскоговорящите държави Германия, Австрия и Швейцария бяха във фокуса на интересна викторина. Тя  съдържаше  въпроси за забележителности, произведения на изкуството, известни личности и даже кулинарни специалитети от  страните, в които се говори немски.  Участниците бяха разделени на два отбора.  Всеки отбор имаше  ментори. Менторът на немскоговорящия отбор беше пр. Антония  Крумова. Вторият отбор се подкрепяше от  преподавателя по английски  език Наталия Анастасова и директора на Департамента - проф. д-р Галина Шамонина.

Много знания студентите демонстрираха  и  в   намирането на думи от немски език, навлезли и изполвани в българския. Състезанието беше оспорвано, но  победител стана отборът  на студентите-първокурсници,  изучаващи немски език – Нуршен Мехмед /„Мода и мениджмънт в модата“/,  Димитър Димитров  /„ССС“/ и Кирил Иванов /„ЗНС“/.

 

 

Забавно, но не леко препятствие се оказаха и трудните за произнасяне думи в немски език. Най-добър в това бе Димитър Димитров –  студент 1 курс „ССС“.

Денят завърши с част от произведението на Вилхелм Буш “Макс и Мориц”, избрано и прочетено от Ружа Стоянова – студентка  2 курс „Мода и Мениджмънт в модата“.

Имаше много награди и весело настроение.  Студентите, изучаващи немски език, получиха книги по странознание, с които да разширят познанията си за немскоговорящите държави.

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия