Защита на данните
За ВСУ "Черноризец Храбър"

Вы говорите по-русски?

На 20 април студентите от 2 курс „Международни отношения и право“ – участници във Фестивала на чуждите езици „Свят без граници“,  създадоха ведро настроение, разлепяйки забавни афиши с правила, загадки и интересни факти за руския език.

 

 

 Денят на руския език във ВСУ започна с езиково състезание. Студентите превзеха със знания крепостта „Русский алфавит“. Всяка буква в нея бе препятствие, но имаше и много жокери за преодоляването им.  В ролята на „изпитващи“ в играта се включиха и чуждестранни студенти от Русия - Вероника Ревенко и Никита Зубияшвили. Жури определи  победителите. Първите 3 места заеха Теодора Панайотова, специалност „Международни отношения и право“, 2 курс;  Станко Димитров, „Защита на националната сигурност“, 1 курс и Александър Иванов,  специалност „Психология“, 1 курс. Те бяха наградени с необикновени медали,  направени от традиционни руски „бублики и сушки“. В знак на благодарност за постоянното участие във всички мероприятия на Руския център бяха наградени и руските студенти Вероника Ревенко и Никита Зубияшвили.   

Гостите имаха възможност да видят представянето на два езикови проекта по руски език от курса „Странознание на Русия“на студентиотспециалност „Международни отношения и право“, 3 курс.  Деница Сърбова ни потопи в епохата на Петър I с езиковия проект за царя-реформатор на Русия на тема: „Петър I Велики“, а Симона Ангелова представи проекта си „Санкт-Петербург – северната Венеция“. Съдържанието,  дизайнът,  музикалното оформление и отличните знания по руски език предизвикаха бурни аплодисменти в залата. Двете студентки бяха отличени с грамоти за постигнати високи резултати в разработката и представянето на езиков проект, проявено творчество и ерудиция.

 

 

Като част от празничната програма в деня на руския език в университета официално бе представена изложбата  на студента на ВСУ Христо Русев „Счастливые часы“ („Щастливи часове“).

Това бе премиера на изложбата, която Христо Русев избра да направи именно в Варненския свободен университет във връзка с 25-годишнината на университета.

 Изложбата, разказваща за живота в Париж след кървавите атентати,  предизвика голям интерес и различни емоции в присъстващите. От една страна, възхищение от работата и творческото виждане на младия фотограф, от друга, тъга и състрадание към жертвите, ужас от случващото се в света. Имаше много въпроси към автора и коментари по актуалната в световен мащаб тема. Всички изказвания се обединиха около мотото, че войната е ужасно бедствие и трябва да се търсят мирни начини за разрешаване на конфликтите, в която и точка на света да възникват. На въпроса защо представените във филма снимки са черно-бели авторът отговори следното „Научих от един известен фотограф, че  цветните снимки предават  цвета на дрехите, а черно – белите - цвета на душата. Именно затова изложбата ми е с черно-бели снимки.“  Талантливият студент получи специална награда и грамота за творчество и активна гражданска позиция, връчена от Директора на Департамент „Чуждоезиково обучение“ проф. д-р Галина Шамонина.

 Денят на руския език  завърши с  романтичен  музикално-поетичен спектакъл „Магията на руския романс“ със специалното участие на  известния български актьор Любен Чаталов и солиста на Варненската опера Гео Чобанов. Съпровод на пиано -  Жанета Бенун.

В програмата прозвучаха 10 от най-красивите руски романси, написани през 19-ти век по стихове наПушкин, Лермонтов, Тютчев от композитори като Чайковски,  Глинка,  Харито, Абаза и други. За някои от тях тази  музикална форма била израз на ярки впечатления и душевна изповед.  Други са я използвали като ескиз за по-крупни произведения, за трети е била трибуна на философски идеи.

Руският романс е наситен с любов и нежност, в него се пее за красивото в отношенията между хората. А днес, повече от всякога имаме нужда от това. Впрочем, не само днес…“, каза в началото водещата Кристина Христова, студентка  от 2 курс, специалност „Хореография - Съвременен танцов театър“.

Руските романси като текст и музика са творчество на мъже. Затова  Любен Чаталов избра за баланс едни от най-красивите стихове за любовта, написани от български поетеси. 

Зрителите бяха увлечени в романтично преживяване.

В търсенe на паралела между романса и поезията, прозвучаха известните романси „Я встретил вас“ /Ф. Тютчев, В. Шереметьев/, „Молитва“ /М. Лермонтов, М. Глинка /, „Я помню чудное мгновенье“ /А. Пушкин, М. Глинка/, „Серенада Дон Жуана“ /А. Толстой, П. Чайковски/, „Ямщик, не гони лошадей!“ /Н. фон Риттер, Я. Фелдман/, „Утро туманное“ /И. Тургенев, А. Абаза/, „Сомнение“ /Н. Куколник, М.Глинка/. 

Мигове любов поднесе на зрителите Любен Чаталов  със стиховете на Дора Габе, Миряна Башева, Станка Пенчева, Елисавета Багряна и Петя Дубарова.  

Дълбоката връзка между поезията и романса зрителите усетиха и в „Нет, только тот, кто знал” от Пьотр Илич Чайковски. Бурни аплодисменти предизвика и романсът „Отцвели хризантемы”, станал нарицателен за личността на Николай Харито - известен поет, музикант и дуелист (човек, който предизвиква и участва в дуели). Известен исторически факт е, че при последния си дуел, състоял се на нечия сватба, Харито бива убит, а гостите спонтанно запяват в негова памет точно тази песен.

Магията на руския романс завърши с изпълнението на „Очи чёрные“/Е.Гребьонка, Ф. Герман/.

Елегантно и фино, чисто и красиво изживяване поднесе на публиката артистичното трио! Концертът бе истинско удоволствие както за публиката, така и за изпълнителите, които изразиха своите впечатления със следните думи:

Гео Чобанов „За мен бе чест и удоволствие да пея пред вашата топла и  добра публика. Сърдечно благодаря!“

Жанет БенунИмахме  удоволствието да поднесем концерта пред многобройна, предимно млада, великолепна и топла публика. За нас беше чест да участваме в деня на руския език при вас!“

Любен Чаталов „Няма университет с по-интересни и ведри лица. И на студентите, и на преподавателите. Това ме накара да се усмихна и аз.“

 

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия