За ВСУ "Черноризец Храбър"

„България през моите очи“

Това мото събра чуждестранните студенти на ВСУ от Русия, Казахстан, Китай, Турция, Франция, Гърция и Нигерия в Деня на българския език.

 Много от тях представиха на хубав български език своята страна.  Пиер-Ив Раймерингер разказа за различните региони на Франция, Туна Шишман говори за културните, историческите и природните забележителности на Турция, Гао Син Ю, студентка от Китай разказа за своя роден град Ухан. По оригинален начин представи своята родна страна Нигерия студентът Бамитеко Мартинс Оджо.

 

 

12-годишната Маргарита Иванова – ученичка от 5 клас в ОУ „П. Р. Славейков”, гр. Варна поздрави всички присъстващи с две прекрасни български песни. 

Д-р Димитър Маринов – преподавател по български език като чужд във ВСУ изтъкна някои ценни качества на българския език в сравнение с останалите европейски езици. Д-р Маринов цитира известния български поет и интелектуалец Кирил Христов относно достойнствата на българското слово:

 

 „Езикът на един народ е най-великото негово дело. Той е сложното живо оръдие за всестранно напредване. Чрез него най-съвършената художествена и научна мисъл с безбройните свои отсенки се пренася от глава в глава.

Но какви конкретно ценни качества могат да се посочат, които определят мястото на българския език между европейските езици? – Някои от преимуществата му стават все по-видими и по-видими и за нас самите, и за чуждестранните негови изследователи. Оставям огромните богатства на речника, за да напомня тия на глаголните времена. За минало време например ние имаме тъкмо седем форми! Друго необикновено богатство на българския глагол са неговите видове: еднаж ли, или много пъти става действието, дали е само почнало, или е почнало и продължава, или е почнало и доведено до самия край, или в един миг е станало, или се върши на пресекулки, от време навреме... А има ли нужда да се напомня, че колкото по-развит е глаголът в един език, толкова този език е по-съвършен? Често глагол е синоним на език»

Бяха обявени и резултатите от конкурса за есе на български език на тема „България през моите очи”. Проф. д-р Галина Шамонина тържествено награди победителите: първа награда за Вита Петровская (Русия) и втора награда за Пиер-Ив Раймерингер (Франция). Последва авторски прочит на наградените есета.

Всички участници в Деня на българския език получиха грамоти и поощрителни награди за участие във Фестивала на чуждите езици „Свят без граници“. 

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия