За ВСУ "Черноризец Храбър"

Стартира Международната бизнес конференция „Наука и бизнес за интелигентно бъдеще“

Началото на Международната бизнес конференция „Наука и бизнес за интелигентно бъдеще“ бе дадено от ректора на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ проф. д.пс.н. Галя Герчева.

В своята 25-годишна история ние се убедихме в това, че в новото време можем да навлезем успешно не сами, а заедно с нашите партньори. Затова днес тук сте Вие – нашите партньори от науката, от бизнеса. Тук сме и ние и заедно бихме искали да поговорим за нашето интелигентно бъдеще, посочи проф. Герчева.

 

 

Вярвам, че Конференцията ще създаде много нови и устойчиви партньорства, категорична бе доц. д-р Елеонора Танкова – декан на факултета „Международна икономика и администрация“, организатор на събитието.

  

 

В иновативния форум, приемник на научната конференция „Информатика в научното познание“ участват над 100 представители на бизнеса, държавната и местната администрация, неправителствения сектор, студенти и преподаватели от висши училища в цялата страна. Специални гости на Конференцията са проф. д-р Джордж Вредевелд от Университет Синсинати, САЩ; проф. д-р Ричард Макдоналд от Университета „Сейнт Клауд“, проф. Йордан Горчев – президент на Международния славянски университет "Гаврило Державин" в град Свети Никола, Република Македония, заместник областният управител на Варненски област Кристиян Богоев, депутатът и възпитаник на Варненския свободен университет Павел Христов, и г-жа Елена Кенарова от дирекция "Образование и младежки дейности" на Община Варна.

Съорганизатори на събитието са Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ),  Институтът по математика и информатика на Българската академия на науките и Институтът за икономически изследвания на Българската академия на науките в партньорство със Съюза на журналистите в България и Института по софтуерно инженерство – Център България. Медиен партньор на Конференцията е списание „Човешки ресурси“.

 

 

За да имаме интелигентно бъдеще, ние трябва да създадем една голяма общност, в която да общуваме един с друг, сподели дългогодишния партньор и „доктор хонорис кауза“ на Варненския свободен университет проф. Джордж Вредевелд. Аз мисля, че да градим общности е естествено, въпреки, че понякога хората имат склонност да превръщат общностите в изолирани острови. Тази Конференция, обаче е различна – ние имаме представители на държавата, на частния сектор, на академични институции, представители на различни държави и именно този начин на сътрудничество води към едно интелигентно бъдеще. Поздравявам Варненския свободен университет за организирането на подобен род събития, допълни проф. Вредевелд.

Това, което на мен ми се иска е в бъдеще университетите да се превърнат в едни истински развойни центрове, от които да се раждат нови бизнеси, нова икономика, посочи Димитър Гюлев – член на управителния съвет на (БАСКОМ).

В първата част на Конференцията доц. д-р Елеонора Танкова представи новия образователен модел на Варненския свободен университет.Тя подчерта ролята на гъвкавите образователни подходи за създаване на нови устойчиви умения у младите хора.

Участниците във форума се запознаха и с новата образователна платформа SmartFuture – проектът, отличен с награда „Варна“ в областта на обществените науки.

Ролята на университета е да създава не само знания, умения, компетентности и креативност, но и критична оценка и именно това е една от целите на тази платформа, посочи доц. д-р Галина Момчева – ръководител на катедра „Икономика и информатика“ и част от екипа, разработил платформата. 

 

 

В края на първия панел  д-р Веселина Спасова представи проекта „Център за компетентност в областта на креативната и рекреативната индустрия“, разработен от екип на Варненския свободен университет в партньорство с фирми от IT-сектора и туристическия бранш и Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“. В рамките на презентацията Галин Динков - технически директор и съсобственик на Zariba Group направи преглед на развитието на индустрията за разработка на компютърни игри в региона, а инж. Радка Калчева - ръководител на ИТ отдел в Регионална библиотека "Пенчо Славейков" – представи опита на библиотеката в областта на дигитализацията на културното наследство.

 

 

В програмата на първия ден на конференцията бяха включени и два дискусионни панела: „Технологиите – движеща сила на интелигентната специализация“ с модератор доц. Галина Момчева и лектор Димитър Гюлев и „Бизнес, администрация и политика за интелигентен растеж“ с модератор доц. д-р Магдалина Иванова.

Работата на конференцията продължава с постер и Networking сесии.

Утре в програмата на форума предстоят дискусионен панел на тема: „Медии, образование и бизнес“ с модератор доц. д-р Георги Калагларски и лектори: Снежана Тодорова – председател на УС на Съюза на  българските журналисти, проф. д.ф.н. Милко Петров – председател на редакционния съвет на New media 21 и Мариета Бобева – Директор на РТВЦ – Варна и Майсторски клас „Финанси и поведенческа икономика“ с лектори проф. д-р Джордж Вредевелд,проф. д-р Ричард Макдоналд, проф. д.ин.н. Димитър Канев – преподавател на ВСУ „Черноризец Храбър“, Мартин Паев – Председател на СОРТИС ГРУП и Явор Ачев – Мениджър за България на Pioneer Investments.

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия