Защита на данните
За ВСУ "Черноризец Храбър"

Двойно повече бяха участниците във второто издание на Националното състезание Queryada

Финалистите са три пъти повече в сравнение с предходното издание

 

 

 

Приключи второто издание на Националното състезание за извличане на данни QUERYADA 2016. Във финалното класиране влязоха 9 отбора от общо 20 участници, преминали успешно през първи и втори кръг на състезанието.

Националното състезание QUERYADA предостави възможност на ученици и студенти от цялата страна да демонстрират своите знания и умения в областта на извличането на данни. Инициатор, организатор и домакин на състезанието е Варненският свободен университет “Черноризец Храбър”.

 

 

Във втория и третия финални кръгове на надпреварата студентите и учениците работиха по задачи, свързани с креативните индустрии. В задачата за проектиране във втори кръг очаквано студентите се представиха по-добре от учениците.

 

 

Предизвикателството, поставено пред участниците на Queryada2016 даде нови възможности и идеи за професионална реализация и обучение в бакалавърските и магистърски програми на Варненския свободен университет.

 

 

Участниците получиха награди от Варненския свободен университет и от фирмите партньори Oracle Academy, ADASTRA и ONTOTEXT.

 

 

Дванадесетокласникът от варненската математическа гимназия Дако Димов беше отличен с  едногодишна стипендия за обучение в специалност „Информатика и компютърни науки“, обявена при откриването на QUERYADA 2016 от ректора на университета проф. д.пс.н. Галя Герчева.

 

 

Специален гост на тазгодишното издание на състезанието QUERYADA беше г-н Дани Гурис -  Старши регионален мениджър на Oracle Academy, който представи пред участниците темата: „Професии на бъдещето“.

Ръководителят на катедра „Информатика и икономика“ доц. д-р Галя Момчева покани всички участвали в състезанието студенти да се обучават в магистърската програма Data Science, а всички ученици да се включат безплатно в първият от курсовете в тази магистърска програма: „Programming for Data Science” (с използване на езика Python), който ще се реализира виртуално в платформата smartfuture.vfu.bg.   

Жанета Захариева от ADASTRA връчи специални награди за най-добре представилите се на задачата за проектиране на Ана Дойчинова от СУ „Св. Климент Охридски“, на Милен Желязков и Диляна Димова от ВСУ „Черноризец Храбър“ и на най-добре представилия се отбор в състезанието Пламена Тодорова, Борис Василев, Дако Димов от МГ „Д-р Петър Берон“, Варна.

Нели Хатева от ONTOTEXT специално поздрави най-добре представилите се участници в трети кръг на QUERYADA 2016, Радостин Емануилов, Мертин Дервиш, Михаил Георгиев от СУ "Сава Доброплодни" – Шумен.

Организаторите изказват специална благодарност на журито в състав: д-р Веселина Спасова (ВСУ „Черноризец Храбър“) – председател, Иво Архипов, Свилен Тодоров (ADASTRA), Нели Хатева, Боян Кукушев (ONTOTEXT), Евгени Андреев и Венелин Спасов (ВСУ „Черноризец Храбър“).

 

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия