Защита на данните
За ВСУ "Черноризец Храбър"

Майсторският клас "Устойчивото развитие - двигател за иновациите в строителния сектор" представи основните тенденции в устойчивото строителство

При огромен интерес от студенти и представители на фирми от строителството и индустрията във Варненския свободен униврситет се проведе майсторският клас "Устойчивото развитие - двигател за иновациите в строителния сектор".

 

 

В приветствените си думи към участниците в майсторския клас заместник-ректорът на Варненския свободен университет по международна дейност, проекти и технологично развитие проф. д-р Теодора Бакърджиева подчерта значението на подобен род събития за налагането на новия образователен модел на университета.

 

 

Реномираният Харвардски преподавател и лидер в сферата на изготвянето на устойчиви стратегии за корпоративни клиенти и правителства, проф. Уйлям О‘Браян представи глобалните тенденции в устойчивото развитие и успешни бизнес практики.

 

 

Арх. Весела Вълчева МакГий – председател на Българският съвет за устойчиво развитие и консултант по сертифициране на сгради с дългогодишен международен опит разгледа ефекта на устойчивото развитие върху проектирането и строителството.

 

 

Лекторите коментираха ключови понятия като устойчиво развитие, стратегии за устойчивост, корпоративна социална отговорност, екологосъобразност, енергийна ефективност, саниране и критерии за сертифициране на сградите.

 

 

 „Варненският свободен университет ме впечатли със своето иновативно отношение към образованието. Атмосферата на това учебно заведение е благоприятна за създаване на потенциални лидери в сферите, в които работите. Като експерт по устойчиво строителство мога да споделя, че въпреки, че не сте офицално сертифицирани, вашата сграда има всички параметри на една устойчива среда!“, коментира арх. МакГий.

 

 

В рамките на проведената работна среща между проф. Уйлям О’Брайън и ръководството на Варненския свободен университет бяха уточнени и параметрите на новата магистърска програма „Стратегии за устойчиво строителство и иновации“. Тя ще се реализира в партньорство с Българския съвет за устойчиво развитие, а неин програмен директор ще бъде проф. О’Брайън.

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия