Защита на данните
За ВСУ "Черноризец Храбър"

Конкурс вдъхва нов живот на архитектурно бижу в центъра на Варна

 

Конкурсът се организира от Варненския свободен университет в рамките на Студентската лаборатория "Варна - град за хората", създадена по идея на президента на университета проф. д.ик.н. Анна Недялкова в партньорство с кмета на града г-н Иван Портних.

 

Източник: Moreto.net   

 

Бъдещи архитекти, дизайнери и проектанти от наши и чужди университети ще бъдат поканени да предложат варианти за възраждане на красива стара къща на бул. "Приморски" 117 в сърцето на Варна. Студентската лаборатория „Варна – град на хората“ ще търси млади и идейни специалисти, които да създадат красиви и полезни решения за сградата, разположена в непосредствена близост до Фестивалния комплекс. Това стана ясно на Форум за недвижимото културно наследство и националната стратегия за енергийна ефективност в Юнашкия салон, предаде репортер на Moreto.net. Къщата, която е завършена през 1905 година е била собственост на полковник Милтияд Железов. Визията й е подчинена на Сецесиона със специфична и богата пластична декорация по фасадите. Заданието за проект за обновяването й е част от международен конкурс, който ще стартира през март и ще приключи през май тази година. В рамките на проекта ще се събират и предложения за оформяне на пространството около централния вход на Морската градина и зоните около Морското казино, Радио Варна, Ротондата и Алпинеума.

 

Конкурсът се организира от Варненския свободен университет по инициатива на кмета Иван Портних и президента на висшето училище проф. Анна Недялкова. Той е част от четиригодишен план морската столица да реализира палитра от проекти, предлагащи креативни и нестандартни идеи за естетизация на градската среда, обясни чл.-кор. проф. Атанас Ковачев, декан на Архитектурния факултет на Варненския свободен университет.

 

По думите му, в бъдеще с помощта на главния архитект ще се търсят и предложения за оформяне на паркови пространства, училища, детски градини и други обществени пространства и сгради, включително паметници на културата. Организаторите се надяват да предизвикат интереса на студенти по архитектура, както от Варна и страната, така и от Русия, Румъния, Италия и Турция. Те ще разчитат на подкрепа от страна на Българския съвет за устойчиво развитие и от Съюза на архитектите, Камарата на архитектите и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

 

Наследството е важна част от градската среда, а във Варна има много стари сгради, които се рушат и се нуждаят от нов живот. Пилотният проект за консервация, реставрация и устойчиво строителство на недвижимо културно наследство в централната част на Варна ще има за цел впоследствие да се намерят механизми за реставрация и реконструкция на избраните обекти.

 

„Напоследък във Варна наблюдаваме лоша тенденция за унищожаване на стари сгради. Затова може би трябва да има наредба или методология за инвеститорите, изпълнителите и проектантите за запазването и реставрацията им“, коментира главният архитект Виктор Бузев. Той приветства идеята страната ни да има Национална стратегия за енергийна ефективност на недвижимо културно наследство и добави, че начинанието е амбициозно, но неизбежно.

 

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия