Защита на данните
За ВСУ "Черноризец Храбър"

Варненският свободен университет гарантира свободното развитие на способностите на младите хора, тяхната креативност, интелект, упоритост и късмет

 

Впечатлен съм от изключително високото ниво на обучение и предприемаческа култура, сподели при посещението си във Варненския свободен университет, Майкъл Марвин – един от седемте предприемач и ментори от Силициевата долина, посетили университета на 27 април в рамките на едно от най-мащабните събития, посветени на предприемачеството и технологиите.

 

Събитието "BEC: Ментори от Силициевата долина и българската ИТ индустрия" , което се проведе във ВСУ „Черноризец Храбър“ e инициатива на стартиралия в университета Академичен акселератор, който има за цел да подпомага осъществяването на студентски предприемачески инициативи, както и формирането на екипи за реализация на нови бизнеси.

 

Срещата с менторите събра повече от 200 студенти, преподаватели, представители на бизнеса, предприемачи и инвеститори, които коментираха широк кръг от теми свързани с инвестиции, предприемачество, стартиращи компании и образование. Близо 10 000 души са гледали прякото излъчване на събитието през социалната мрежа Facebook.

 

 

Тук съм, защото искам да изградя мост между Силициевата долина и България, посочи Лари Бийл – основател на фондация Interculture, финансирала създаването на Българския предприемачески център (ВЕС), в рамките на срещата си с академичното ръководство на Варненския свободен университет и представители на IT бизнеса в региона. Непосредствено преди събитието Лари Бийл, Норман Винарски и Майкъл Марвин се запознаха с  визията на Варненския свободен университет за развитието му като предприемачески и технологичен център и ролята на IT бизнеса в предприемаческата екосистема във Варна.

 

В презентацията си пред гостите доц. д-р Галина Момчева – ръководител на катедра „Информатика и икономика“ и Председател на ИКТ Клъстер - Варна определи човешкия капитал като едно от най-големите предимства на региона.

 

Към тази констатация се присъединиха и американските предприемачи след дискусията със студентите и гостите на форума в препълнената Зала 1 на Учебно-спортния комплекс на университета.

 

 

Официалният старт на събитието беше даден от ректора проф. д.пс.н. Галя Герчева, която определи университета като „орисан“  да гарантира свободното развитие на способностите на младите хора, тяхната креативност, интелект, упоритост и късмет. 

 

 

Менторите от Силициевата долина говориха за креативността, иновациите и предприемачеството и разказаха какво е „да се осмелиш да бъдеш страхотен“, колко е важна екипната работа и как мечтите се сбъдват.

 

 

Как мечтите стават реалност с много труд и успех разказа единствената жена партньор в компанията – USVP Дафина Тончева. Винаги съм мислила, че целите, които си поставям не са невъзможни. Човек трябва да опитва, даже и да няма големи шансове, категорична е Дафина Тончева.

 

 

Мечтите, екипната работа, уменията, съпричастността, страстта и състезателният дух са шестте елемента на успешното предприемачество, смята  звездата на Super Bowl Джейми Уилямс. Нещата никога не се случват точно така, като очаквате. Трябва да умеете да изградите стратегия – преди, по време и след, за да се преборите с несигурността,каза още той.  

 

 

Защо не затворите очи и не помечтаете за една по-добра Варна?, провокира събралите се в залата  Васил Терзиев - съосновател и главен директор „Иновации“ на компанията Telerik.

 

 

Видял съм и успеха и провала в Силициевата долина, коментира Богомил Балкански, вицепрезидент в Google. Според него успешният предприемач е обаятелен разказвач на истории, а да бъдеш предприемач никога не е прекалено рано и никога не е прекалено късно.

 

 

Норман Винарски се обърна към всички, които виждат себе си като бъдещи предприемачи. Този разговор е затова защо можете да успеете, каза той. Един от водещите световни експерти в областта на изкуствения интелект сподели опита си в Научно-изследователския институт на Станфордския университет и реализирането на стартъпи в областта на изкуствения интелект, роботиката и нанотехнологиите. Ние живеем в свят на пробив на технологиите и никога не се съмнявайте, че една малка група от просветени хора може да промени света, коментира Норман Винарски.

 

 

Срещата ни с ръководството на Варненския свободен университет ме кара да съм оптимист , защото вярвам, че сме поставили едно чудесно начало, подчерта емблемата на Tech Valley – Майкъл Марвин.

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия