Защита на данните
За ВСУ "Черноризец Храбър"

Съвместното издание на Филиал Смолян на ВСУ „Черноризец Храбър” и Областна администрация – списание „Родопи”, отбеляза петнадесетата си годишнина

 

Кръгла маса, посветена на 15-годишнина на списание „Родопи“ се проведе във Филиал Смолян на Варненския свободен университет на 7 май 2017 г. Дискусията откриха директорът на филиала – д-р Анелия Пържанова и главният редактор на списанието – доц. д-р Христо Гиневски. В нея взеха участие вицепрезидентът на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” – г-н Яни Янев, изпълняващият длъжността областен управител на област Смолян и член на редакционния колектив на списанието – инж. Момчил Караиванов, зам.-кмета на община Смолян – г-н Марин Захариев, директорът на РУО-Смолян – г-н Иван Муцевски, представители на академичната общност, членове на Сдружението на почетните граждани на Смолян, приятели и съратница на списанието, гости и представители на медиите.

 

 

По време на кръглата маса бяха обсъдени теми, свързани със значението на периодични издания, като списание „Родопи”, за поддържането на духовността в региона. Бяха споделени идеи за стимулиране на участието на повече млади хора в подготовката на публикациите, което да ги ангажира с научна и изследователска дейност.

 

Според инж. Момчил Караиванов списанието има потенциал да се разгърне, като открие нови перспективи за региона. Той отбеляза, че добър повод е предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., което може да бъде тема на специален брой на списание „Родопи”. Инж. Караиванов сподели очакванията си, че ползотворното сътрудничество с БАН и други научни институции ще продължи и занапред.

 

Заместник-кметът на община Смолян Марин Захариев поздрави, от името на кмета на община Смолян г-н Николай Мелемов и от свое име, ръководството на ВСУ „Черноризец Храбър” и доц. Гиневски с петнадесетгодишнината на списанието. 

 

Вицепрезидентът на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” – г-н Яни Янев сподели, че е горд да бъде част от процеса по основаването на филиала на ВСУ „Черноризец Храбър” в Смолян. Той отбеляза, че темите, обсъдени в рамките на кръглата маса и получените поздравления за направеното през последните 15 години са стимул за ръководството на университета да продължат да издават сп.”Родопи”.

 

 

Ние осъзнаваме много добре, че то се явява един много важен, един много колоритен елемент от академичния ореол на Варненския свободен университет, и списанието се включи успешно в онази мисия, която ние считаме, че е много важна за университетите – не само да обучават, но и да възпитават.”, каза г-н Янев. 

 

Списание „Родопи” отбелязва своята петнадесета годишнина с 80-ти юбилеен брой. През 2002 с решение на ръководството на ВСУ „Черноризец Храбър“, филиалът в Смолян възстановява периодичното издание с разрешението на неговия дългогодишен редактор – големият български писател, изследовател, публицист и общественик Николай Хайтов.

 

Първият брой на списанието излиза на 1 януари 1966 г. като месечно обществено-политическо, научно-популярно и литературно списание – издание на Националния съвет на Отечествения фронт.

 

 

Списание „Родопи” засяга икономически, политически и културни теми и интересът към него нараства все повече, както в региона, така и в цялата страна. То е съвместно издание на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” и Областна администрация Смолян.

 

 

Негов главен редактор е доц. д-р Христо Гиневски, а членове на редакционната колегия са инж. Момчил Караиванов, д-р Тодор Згуров, проф. Венелин Кафеджиев, г-жа Таня Марева, г-жа Зоя Начева, г-н Александър Маринов и доц. Младен Тонев.

 

 

За съществен принос в създаването и развитието на сп. "Родопи", като значим радетел на българщината, публицист и общественик с почетна грамота беше удостоен доц. д-р Христо Гиневски.

 

 

 

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия