Защита на данните
За ВСУ "Черноризец Храбър"

Магистри от Варненския свободен университет с първо място в Международния архитектурен конкурс „Реставрация и устойчиво строителство”

 

Отборът от магистърска програма "Опазване на културното наследство" - арх. Анна Димитрова и инж. Галина Чернаева – Гонова, спечели първо място и специалната награда на Варненския свободен университет в Международния архитектурен конкурс „Реставрация и устойчиво строителство”.

 

 

Представянето и награждаването на студентските проекти се проведе на 17 юни във Варненския свободен университет.

 

 

 

Проектните предложения са за реставрация на сграда – паметник на културата –„Тъжната къща с красивите рози“, намираща се в историческия център на Варна, на бул. "Приморски" 117, в непосредствена близост до Фестивалния и конгресен център.

 

 

Къщата е позната на варненци и с огромните си розови храсти, цъфтящи всяко лято. Тя е построена през 1903 г. в стил сецесион. Има три фасади, като тази с най-богата орнаментика е главната – към бул. „Приморски”.

 

 

Ден по-рано екипите се срещнаха със собствениците на сградата – предмет на заданието на конкурса и с главния архитект на Варна Виктор Бузев.

Изказвам изключителната си благодарност към младите архитекти, които вложиха толкова старание и усърдие и с любов се заеха с тази задача, сподели г-жа Цветанка Спасова – един от  собствениците на къщата.

 

 

Второто място, специалната награда на кмета на Варна и почетен знак на Община Варна, получи отбора на Московския архитектурен институт (МАРХИ), Русия - Никита Гурьянов (студент 3 курс, специалност „Архитектура“) и Геогий Флоров (студент 4 курс, специалност „Архитектура“) с ръководител проф. Валерий Ауров.

 

 

Третото място извоюва отборът на четвъртокурсниците от специалност „Архитектура“ във Варненския свободен университет - Раймон Гирагосян, Десита Йорданова и Кристиян Янъков.

 

 

Конкурсът е част от работата на Студентската лаборатория "Варна - град за хората", създадена по идея на президента на университета проф. д.ик.н. Анна Недялкова в партньорство с кмета на града г-н Иван Портних.

 

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия