Защита на данните
За ВСУ "Черноризец Храбър"

Доц. д-р Мария Кърджиева бе отличена с наградата „Носители на просвета 2017“

 

На 26 юни 2017 г. в зала 42 на Националния дворец на културата бяха връчени наградите от Националния конкурс „Носители на просвета 2017“. Събитието се организира за пета поредна година от Националното представителство на студентските съвети.

В категорията за цялостен принос в областта на българската култура - „Те – носителите на просвета 2017" бе отличена доц. д-р Мария Кърджиева, преподавател в катедра „Изкуства“ на Варненския свободен университет .

 

 

Номинацията е предложение на Студентския съвет на ВСУ „Черноризец Храбър“ :

Мария Кърджиева е научен ръководител на студенти в бакалавърски и магистърски програми по хореография. Автор е на редица публикации, монографии и творчески портрети в областта на фолклорното сценично изкуство. През 2017 г. под нейно ръководство Академичният танцов театър на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ бе отличен с грамота и почетен плакет в проведения Втори национален студентски фолклорен фестивал "Срещи на приятелството".

Част е от художествено-творческия и организационния екип на Празничния концерт по повод Националния празник на България – 3 март в Зала 1 на Фестивален и конгресен център Варна, където участва като режисьор.

Работата на доц. Кърджиева е свързана с каузата да  мотивира младите хора и развие любовта им към българските фолклорни традиции и танц.

Академичният танцов театър, с който е ангажирана е едно от лицата на Варненския свободен университет, въплъщаващо респект към традициите и новаторски устрем в представянето на магията на българския фолклорен танц.

Носителите на просвета са именно тези хора, които не винаги са в светлините на прожекторите, те просто преподават родолюбие.

 

 

От името на доц. Кърджиева наградата получиха представители на студентската общност на Варненския свободен университет – Кирил Стоянов и Сали Светославов.

Благодаря за оказаната чест, да получа приза „Носител на просвета“ от студентската общност на България. Приз, който за мен е уважение и огромна отговорност, се казва в благодарственото писмо на доц. Кърджиево по повод връчването на наградата.

Искрено съжалявам, че в момента не мога да бъда с всички Вас, но се радвам, че първото съприкосновение на наградата ще е с ръцете на млад човек, посланик на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. 

Да, ние сме „Те“ – хората близо до вас, но вие предопределяте нашия житейски път. Всеки един от вас пръсва в душата ми искрица от своята младост и енергия и ме прави витална за следващите поколения, жадни за наука и изкуство.

Благодаря и на Академичното ръководство на Варненски свободен университет за това, че създаде един малък оазис на обучението в областта на изкуствата, в който фолклорното сценично изкуство се развива, чрез творчеството на талантливите студенти, завършва писмото си доц. Кърджиева.

Конкурсът „Носители на просвета“ цели да събере, да покаже и да популяризира положителните събития, идеите, посланията и личностите в България, които са свързани развитието и по-доброто бъдеще на българската култура, образование и наука.

 

 

Целта му е да покаже, че в модерна България – в дигиталната ера, в Европейския съюз, дори и в условия на икономическа криза, социални трудности и предизвикателства, просветителският дух и просветителските идеи са все още живи – в своите съвременни, разнообразни, напредничави, дори причудливи понякога форми. Конкурсът има своята мисия да покаже, че студентите на България имат сетивата и уменията да откриват навсякъде около себе си и в самите себе си кои са носителите на просвета днес и в бъдеще.

Конкурсът се провежда под патронажа на Министъра на образованието и науката.

 

 

В категорията за цялостен принос в областта на българската култура - „Те – носителите на просвета 2017", награди получиха още ректорът на Икономически университет - Варна - проф. д-р Пламен Илиев, зам.-ректорът на Университет по хранителни технологии - проф. д-р инж. Йорданка Алексиева и преподавателите от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - проф. Полина Куюмджиева и проф. Юлиан Куюмджиев. В тази категория със специална награда беше удостоена и г-жа Йорданка Фандъкова - кмет на Столична община.

 

 

Победителите в категория „Снимка”са: ІІІ място – Росица Денчева - Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий", ІІ място – Николай Бойчев - Национален военен университет "Васил Левски" и І място – Пламена Гранджан - Национален военен университет "Васил Левски".

Победител в категория twitter-съобщение е Иванка Ладжова-Димитрова от Висшето училище по телекомуникации и пощи в София.

В категорията „Кратко есе“ бяха отличени: ІІІ място – Александра Клечорова от Югозападен университет "Неофит Рилски", ІІ място – Жана Колева от Тракийски университет - Стара Загора и І място – Цветелина Митова от Югозападен университет "Неофит Рилски"

Победителят в категория „Аз – носител на просвета 2017“ е Студентският съвет на Университета по архитектура, строителство и геодезия за проекта „ХАОС“.

 

 

Сред официалните лица, които уважиха събитието бяха: проф. Любен Тотев - председател на Съвета на ректорите, г-жа Ирена Соколова - Областен управител на област Перник, г-жа Снежана Дукова - Народен представител в 44-то Народно събрание.

 

 

Гостите и наградените бяха поздравени с музикални изпълнения на харизматичните и талантливи студенти от НМА "Проф. Панчо Владигеров" - Божана Спасова и Миглена Русева.

 

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия