Защита на данните
За ВСУ "Черноризец Храбър"

21 студентски идеи, които могат да променят Варна

 

Изложбата на студентски проекти, изготвени в рамките на Студентската лаборатория „Варна - град за хората", беше открита на входа на Морската градина до Слънчевия часовник. Представени са проекти за естетизация на градската среда - паркове, градини, пешеходни мостове, сгради и др. Всички проекти са разработени с много творчески устрем в подкрепа на създаването на публични пространства, адаптирани към потребностите на хората. 

 

 

На официалното откриване на изложбата присъстваха Президентът на Варненския свободен университет проф. д.ик.н. Анна Недялкова, Ректорът проф. д.пс.н. Галя Герчева, вицепрезидентът г-н Яни Янев, заместник ректорите по научно-изследователската дейност проф. д-р Павел Павлов и по учебната дейност – проф. д-р Валери Стоянов, главният архитект на община Варна арх. Виктор Бузев, кметът на район „Владислав Варненчик“ г-н Николай Костадинов, представители на местната администрация, преподаватели и студенти от Варненския свободен университет и много граждани.

 

 

Студенти по архитектура и дизайн на Варненския свободен университет разработиха проекти, които показват как някои възлови места във Варна могат да бъдат преобразени. Обект на разработките са Червеният площад, градинката зад цветния пазар „Чаталджа”, пространствата около ЖП Гарата, пред храм „Св. Петка” и зад Съдебната палата, Трета буна на варненския плаж и други възлови места в града.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Една от основните дейности на лабораторията е генериране на проектни предложения за най-неглижираните обществени места във Варна. В концепцията на лабораторията е заложено разработването на креативни и иновативни проекти за Варна от студенти и преподаватели, които да бъдат предоставени на Община Варна за реално изпълнение.

 

Според създателите на „Варна – град за хората“ перспективите пред проектите е разработването им в техническа фаза до етап получаване на разрешение за строеж и последваща реализация от Община Варна. Реализираните проекти ще повишат комфорта на обитаване на гражданите и ще послужат за модел на добри практики за работа с Община Варна.

 

В разработването на проектите взеха участие 57 студенти. Изготвени са над 100 идейни проекта за различни публични зони на Варна. От тях 21 са селектирани и представени на Община Варна за одобрение.

 

Според главният архитект на Варна Виктор Бузев в близък план могат да бъдат реализирани два от проектите – подлезите до Икономическия университет и на спирка „Явор”.

 

 

 

Арх. Бузев коментира, че неговият фаворит в изложбата е проектът за обновяване на подлеза на кв. „Чайка” (към стадион „Варна”) и ще се бори той да бъде реализиран. Там обаче ще има много сериозна работа по техническата и работната фаза на проекта.

 

 

Главният архитект на Варна разкри, че е впечатлен от подхода на младите архитекти.  А за „неглижираните обществени места във Варна” каза следното: „Местата са много. По всички квартали. Това са подходите към Морската градина и се ползват от всички. Като първа стъпка трябва да покажем, че това не е само теория, а могат и на практика да се случват подобни проекти”.  Изложбата, подредена до Слънчевия часовник на входа на Морската градина, може да бъде разгледана до 4 октомври.

 

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия