Защита на данните
За ВСУ "Черноризец Храбър"

Промяната към "град на хората" не струва скъпо и започва от мисълта и грижата за малките неща на нивото на очите

 

За значимите проблеми на 20-ти век, парадигмите на градското планиране и затова как да направим градовете за хората говори по време на публичната си лекция световно известният датски архитект проф. Ян Геел, доктор хонорис кауза на Варненския свободен университет.

 

 

В препълнената Зала 1 на Учебно-спортния комплекс на ВСУ „Черноризец Храбър“, в присъствието на преподаватели, студенти и представители на архитектурната и строителната гилдия в региона беше представена и концепцията на студентската лаборатория на Варненския свободен университет „Варна – град за хората“, която ще работи под патронажа на проф. арх. Ян Геел. Студентите от екипа на лабораторията представиха  своите проекти за ревитализиране на публичните пространства в града.

 

Работата ви е фантастична, въпреки, че аз лично не бих се фокусирал върху подлезите, защото те са феномен на социалистическата архитектура и са в противовес с концепцията „градове за хората“, категоричен е арх. Геел. Нещо повече, премахването на подлезите би могло да бъде едно положително управленско решение, а университетът може да бъде водещ в този процес, коментира датският архитект. Според него Варна има нужда от ясна стратегия за развитие, а добрите условия за пешеходците и велосипедистите трябва да са неизменна част от всяка интегрирана политика в областта на общественото здраве.

 

 

Геел е инвестирал повече от 50 години от живота си в това да осмисля грешките в градската среда, които карат хората да се затварят в колите и домовете си. И да предлага решения как те да излизат повече навън, да се срещат и разхождат, и да карат велосипеди. Той се е превърнал от архитект в социален изследовател, философ и визионер.

 

Идеите на Геел са прости – не на автомобилите, да на пешеходците и велосипедите; не на високите сгради, да на двуетажните жилища; не на комплексите, да на улицата; не на героичните мащаби, да на човешкия...

 

Основа в работата му е идеята за публичното пространство в градовете като човешко право.

 

 

Пълната лекция на проф. арх. Ян Геел, можете да видите на платформата SmartFuture.

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия