Защита на данните
За ВСУ "Черноризец Храбър"

Проф. д-р Галина Шамонина получи медал „Пушкин“

 

На тържествена церемония в посолството на Руската федерация в София проф. д-р Галина Шамонина,  директор на Руския център и на департамент „Чуждоезиково обучение“ на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ бе удостоена с медал "Пушкин" с  Указ на Президента Владимир Путин № 475 от 9 октомври 2017г.

 

 

 

На 20 декември в Посолството на Русия в България се състоятрадиционният прием по случай Новогодишните и Коледните празници. В своето обръщение посланикът на Руската федерация у нас Н. Пр. г-н Анатолий Анатолиевич Макаров отбеляза, че изминалата година е била добра за руско-българските отношения.

В рамките на приема, се проведе церемония за връчване на държавни награди на Президента на Руската Федерация - Владимир Путин.

 

 

Проф. д.р Галина Шамонина получи медал „Пушкин“ за заслугите и́ в укрепването на дружбата и сътрудничеството между народите и за активната и́ дейност по взаимно обогатяване на културите на нациите и народностите.

Гости на празника бяха партньори и приятели на Посолството, подпомагащи укрепването и развитието на отношенията между Русия и България. Присъстваха и министърът на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на туризма Николина Ангелкова, заместник-председателят на Народното събрание Валери  Жаблянов,  Президентът на Варненския свободен университет проф. д.ик.н. Анна Недялкова и други изтъкнати български учени и творци.

 В своята реч проф. Шамонина  благодари за  присъждането на високата държавна награда на Руската Федерация, като подчерта, че за всеки русист в света медалът „Пушкин“ е изключително ценна награда. 

„Приемам го като оценка на моя повече от 35-годишен труд. Аз съм щастлив човек, защото призванието ми съвпада с професията и затова работя с удоволствие. На второ място, защото виждам бъдещето. За много хора бъдещето е някаква абстракция. А преподавателят вижда това бъдеще всеки ден в аудиториите и ние трябва да направим всичко възможно успешното бъдеще на България да се състои!

 

 

За мен е огромна чест да приема тази награда в присъствието на изтъкнати представители на нашата страна. Разбира се, наградата не е лично за мен, това е награда за целия колектив на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

Искам лично да благодаря на Президента на университета – проф. д. ик. н. Анна Недялкова за стратегическото мислене и за „крилата“! Нейна е заслугата за създаването на Руския център на университета, за поддържането на контактите с руски академични институции, за включването на руския език във всички университетски и международни проекти. Благодаря Ви, проф. Недялкова, за възможността нашите студенти да имат конкурентното предимство да изучават и знаят руски език, да участват в международни фестивали и студентски състезания, да  представят достойно университета ни и да заемат първи места чрез знанията си за ценностите на руския свят и руския език! 

В този вълнуващ момент искам да изкажа благодарността си към Фонд „Русский мир“, към  неговия ръководител, Председателя на комитета по образование на Руската Дума – г-н В.А.Никонов, почетен професор на Варненския свободен университет, и към Изпълнителния директор на фонда г-н Владимир Кочин за дългогодишното успешно сътрудничество с нашия университет.  Много благодаря и на генералния консул на Русия във Варна Сергей Николаевич Лукянчук за неизменната подкрепа на всички инициативи и мероприятия на Руския център на ВСУ. На семейството си благодаря за любовта и търпението! Ще продължа да работя с чест, съвест и достойнство. Ще завърша със стиховете на грузинския поет Й. Гришашвили, които често цитирам на студентите си:

Как будто целый мир тебе знаком,

Когда владеешь русским языком…

Вот почему нам близок чистый, ясный,

Народа русского язык прекрасный.“

 

 

Проф. д-р Г.Шамонина получи много поздравления - от Президента на ВСУ проф. Анна Недялкова, от  Посланика на РФ  Н. Пр. г-н Анатолий Макаров, от Генералния консул на Русия във Варна Сергей Лукянчук, от колеги - русисти от Пловдивския университет,  Софийския университет, УНСС, НБУ, МОН, Националното издателство за образование и наука „Азбуки“ при МОН  и много други.

 

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия