Защита на данните
За ВСУ "Черноризец Храбър"

На Шипка с признателност

 

Руският център и Студентският съвет на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ организираха поход до Шипка по повод  юбилейната 140 годишнина от Освобождението на България.

 

 

Патриотичната програма започна още в автобуса. Студентите разказваха  за тежките сражения по време на Руско-турската освободителна война във всеки град по маршрута. Стефан Даскалов, студент 3 курс, специалност  „Право“ и председател на Студентския съвет, отбеляза паметни исторически събития в освободения град Варна, Сали Любенов, студент 2 курс, специалност ЗНС, разказа за гр. Шумен, четвъртокурсничката Вивиан Дончева разказа за гр. Търговище, Миглена Димитрова, методист на Руския център - за гр.Ловеч и Александър Иванов, студент 3 курс, специалност „Психология“, за  обсадата на гр. Плевен.

В похода  участваха и руски студенти на ВСУ, които почувстваха как българите почитат паметта на техните деди, загинали за освобождението на  братския, славянски, православен български народ. Руските студенти на ВСУ четоха стихове на известни руски поети, посветени на боевете при Шипка и Плевен.  Никита Зубияшвили, 3 курс специалност „Информационни технологии“ прочете стихотворение на Николай Перелигин „Ликуйте, Россы!“, посветено на храбрите руски войни. Тази песен в годините на Руско-турската война се е  пяла в учебните заведения в Русия.

„Ликуйте, Россы! Плевна пала,

И храбрый взят Осман –паша,

И славу новую стяжала

России правая война!

Андрей Гавриленко – магистрант - стипендиант от Владимирския държавен университет избра стихотворение  на А. Пянов „На Шипке“,  а Никита Потапов, студент 3 курс, специалност МОП, прочете произведение на А. Поздняков „На месте памятника Скобелеву в Москве“. Третокурсничката Ляля Игнатченко разказа за  картината-триптих на  Василий Верещагин „На Шипка всичко е спокойно“.

През целия път студентите пяха български патриотични и руски популярни песни. Специална книжка-песнопойка, бе подготвена от Руския център и подарена на участниците.

Те посетиха и известния музей "Плевенска панорама", създаден в чест на 100-годишнината от Освобождението на Плевен от османско владичество. Панорамата е един от близо 200-те паметници, построени от жителите на Плевен, в памет на загиналите руски войници и български опълченци.  Директорът на Плевенската панорама посрещна групата на Варненския свободен университет с внимание и благодари на студентите за тяхното родолюбие и съхраняване на историческата памет. Екскурзоводът разказа, как са протичали боевете край Плевен, къде са били разположени войските, как е възникнал планът за обсадата на града,  как Осман паша се е предал на руския цар Александър II.

 

 

В очакване на дългия път към върха студентите  Александър Иванов и Стефан Даскалов вдъхновено описваха факти от боевете при Шипка и ги илюстрираха с извадки от «Опълченците на  Шипка!» на Иван Вазов. 

И днес йощ Балканът, щом буря зафаща,

спомня тоз ден бурен, шуми и препраща

славата му дивна като някой ек

от урва на урва и от век на век! 

 

 

Всяка стъпка към Шипка е изпълнена със смисъл и благодарност. Усещането  е, както пише поетът Дамян Дамянов, «Не към върха, към себе си се качвам».

Студентите положиха венец от името на Варненския свободен университет и  фонд «Русский мир». С минута мълчание и сведени глави почетоха  хилядите загинали за свободата на България. Всички почувстваха верността на думите на руския Патриарх Кирил, че „Шипка е свещено място, което трябва да съхрани за следващите поколения историята за героичния подвиг, слял в едно и завинаги българска и руска кръв“.

 

 

За  девети пореден път походът към Шипка, организиран от Руския център на ВСУ с подкрепата на вицепрезидента на университета доц. д-р Красимир Недялков  събра много желаещи.  В юбилейната  2018 година Студентският съвет на ВСУ стана съорганизатор на събитието и допринесе за бойния дух и патриотичното настроение на участниците в него.

 

 


by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия