За ВСУ "Черноризец Храбър"

Ерата на еврото ще се възстанови, смята д-р Питър Харолд – председател на борда на директорите на ХИПО НОЕ груп, Австрия

Ерата на еврото ще се възстанови, това заяви д-р Питър Харолд – председател на борда на директорите на ХИПО НОЕ груп, Австрия по време на лекцията си на тема „Провокации в банкирането“. Д-р Харолд е един от лекторите в майсторския клас „Как да използваме финансовите пазари в подкрепа на бизнеса и на себе си?”.

Форумът бе официално открит днес от президента на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ проф. д.ик.н Анна Недялкова.  “Желая на участниците ползотворни часове, в които да получите достатъчно нови знания и компетенциите, каза професор Недялкова пред участниците в Mайсторския клас.


Над 80 са участниците в тридневния форум, посветен на финансовата грамотност на младите хора.  В него ще вземат участие представители на бизнеса и експерти от САЩ, Германия и България, които  ще представят теми, свързани с личните финанси и инвестициите, успешното инвестиране във финансови инструменти, кризисния финансов мениджмънт, корпоративните финанси и финансирането на бизнес проекти.

 В програмата на днешния ден са включени още темите „Професионални финанси - въведение“ и „Дисконтиране и настояща стойност, основни инструменти“ на проф. Ричард Макдоналд от университет Сент Клауд и проф. Джордж Вредевелд от Унивеситета Синситнати, както и кръгла маса на тема „Финансовото включване на младежта. 

 
Ролята на университета.“. В нея ще вземат участие представители на различни институции, сред които Световната банка, Комисията за защита на потребителите, Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори, банкови и други институции. Пред участниците в кръглата маса ще бъдат представени резултатите от анкетно проучване за финансовата грамотност на студентите от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”.

 

Програмата на майсторския клас продължава на 9 май с участието на г-н Мартин Паев, собственик и управител на СОРТИС ИНВЕСТ на тема „Основи на корпоративните финанси“ и г-н Явор Ачев, изпълнителен директор на Pioneer Investments на тема „Персонални инвестиции и осигуряване на Вашето финансово бъдеще“. Проф. Джордж Вредевелд и проф. Ричард Макдоналд ще направят с участниците симулативна игра на тема персонални финанси. Предстоят и две виртуални сесии свързани с бизнес финансирането.

 

Майсторският клас приключва в неделя с виртуална сесия на д-р Алпер Утку – основател на Европейския университет по лидерство и връчване на сертификати на участниците от Университета Синсинати и Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.


by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия