За ВСУ "Черноризец Храбър"

Отборът на Варненския свободен университет с капитан Иван Михайлов с първо място в състезанието по решаване на казуси по наказателно право

Отборът на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“  за решаване на казуси продължава победната си серия. След поредица от успехи и завоювани втори места, на проведеното на 1 юни Национално състезание по решаване на казуси по наказателно право, отборът с капитан Иван Михайлов студент от 5курс, специалност „Право” и членове: Налян Христова, Веселина Велева и Елена Костадинова се класира на първо място пред отбора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Второто място беше поделено между другия отбор на Варненския свободен университет с капитан Габриела Панайотова и членове: Мая Халваджиева, Мария Йорданова, Василики Сиапера и един от отборите на Софийския университет с капитан Сава Калчев. Третото място зае отборът на Софийския университет с капитан Тихомир Рачев.

Домакин на първото Национално състезание по решаване на казуси по наказателно право бе Варненският свободен университет. Състезанието се проведе под патронажа на Президента на ВСУ „Черноризец Храбър“  проф. д.ик.н Анна Недялкова. В него взеха участие три отбора на Софийския университет ”Св. Климент Охридски” и три отбора на Варненския свободен университет  „Черноризец Храбър”.

Отборите на Варненския свободен университет са участници в кръжока по наказателно право под ръководството на съдия Росица Тончева от Окръжен съд-Варна.

Журито на състезанието беше в състав: проф. д-р Антон Гиргинов –професор по Наказателно право, прокурор във ВКП и първият български международен прокурор, автор на множество книги и учебници в областта на наказателното право - председател, гл. ас.  д-р Ралица Илкова, преподавател по Наказателно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и доц. д-р Юлиана Матеева, ръководител на катедра „Правни науки” в Юридическия факултет на Варненския свободен университет и преподавател по Наказателно право.

В първия кръг на състезанието отборите мериха сили по казус, свързан с престъплението измама. По силата на приетия регламент отпаднаха два отбора: по един от Софийския  и Варненския свободен университет. Във втори кръг се състезаваха останалите четири отбора, които решаваха казус за документно престъпление.

Участници показаха отлична подготовка, поведение на истински юристи и имаха възможност да демонстрират своите риторични умения пред журито и гостите на състезанието. Състезанието се проведе по идея и проект на  студентката от Варненския свободен университет  Елена Костадинова, специалност „Право”, 5 курс, член на отбора, спечелил първото място.


by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия