За ВСУ "Черноризец Храбър"

Представители на Варненския свободен университет участваха в тържествата по повод 10-годишнината от стартирането на проекта Институт "Конфуций"

Директорът на департамент „Чуждоезиково обучение“ доц. д-р Галина Шамонина, представители на отдел „Международна дейност и проекти“ и студенти, които изучават китайски език във Варненския свободен университет бяха сред гостите на тържествата по повод 10-та годишнина от стартирането на проекта „Конфуций“. 

С празничен концерт институт “Конфуций” във Велико Търново отбеляза три знакови годишнини – 10 години от старта на проекта на Ханбан - Институт "Конфуций", 65 години от основаването на Китайската Народна Република и установяването на българо-китайски дипломатически отношения. Пищният спектакъл се проведе на 14 май в Музикално-драматичния театър “Константин Кисимов” във Велико Търново.

„Откриването на втория в България Институт „Конфуций“ във Велико Търново е един от добрите примери за успешно сътрудничество между нашите две страни. Вярвам, че насърчаването и активизирането на обмена между академични, образователни и изследователски институции в широк кръг от сфери като култура, образование и икономика е изключително важно за утвърждаването на стабилни връзки на приятелство и партньорство помежду ни.“, се казва в поздравителния адрес от името на президента на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ проф. д.ик.н. Анна Недялкова до директора на институт Конфуций в старопрестолния град проф. Ли Сяокуей.

За 10 години със средства на организацията за разпространение на китайски език и култура в чужбина “Ханбан” по света са създадени над 400 института “Конфуций” в различни страни по света. В България над 300 деца и младежи учат китайски език в градовете Варна, Велико Търново, Шумен и Търговище.by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия