Защита на данните
За ВСУ "Черноризец Храбър"

Студентска работилница за рехабилитация на градска среда - „CITY REPAIR“

Варненският свободен университет бе домакин на първата по рода си студентска работилница за рехабилитация на градска среда „CITY REPAIR 1.7“. Събитието, организирано от двама млади преподаватели в катедра „Архитектура и урбанистика“ - арх. Петър Стефанов и арх. Боряна Ножарова, е част от проекта „Отворени данни за умни градове“. Проектът се реализира в партньорство с катедра „Информатика и компютърни науки“ и ИКТ клъстер – Варна и е финансиран от Община Варна и програмата „Варна- европейска младежка столица 2017“.

 

 

 

В студентската работилница се включиха студенти на Варненския свободен университет от специалностите „Архитектура“ и „Дизайн“. Десетте участници, разделени в две групи, работиха по адаптирането на пространството на известна сграда в града, в която в момента се помещава кметство „Приморски“. След като се запознаха с историята на сградата, снимките и оригиналните чертежи, те имаха за задача да анализират историята и функцията на сградата през различните периоди от нейния живот и да предложат адаптация на пространствата спрямо новата административна функция.

 

 

Жури от петима архитекти - арх. Петър Стефанов, арх. Боряна Ножарова, арх. Петър Петров, арх. Пламен Петров и арх. Явор Панев оцени студентските проекти. Двата екипа на участниците представиха идеите си за ревитализация и последва активна дискусия между участници, жури и зрители за бъдещето на сградите на Варна.

 

Участниците споделиха, че работилницата „CITY REPAIR 1.7“ им е дала много нови знания и умения, свързани с макетирането, организацията на работен процес в кратък срок и анализа на съществуващи сгради. Те споделиха и своите идеи за бъдещи работилници.

 

 

Изготвените в рамките на работилницата макети ще бъдат експонирани във фоайето на ВСУ „Черноризец Храбър“ и в Дома на архитекта. Следват изложби в Община Варна и кметство „Приморски“.

 

 

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия