Защита на данните
ВСУ "Черноризец Храбър"

Лятно училище във ВСУ "Черноризец Храбър"

ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ „ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР”
ФАКУЛТЕТМЕЖДУНАРОДНА ИКОНОМИКА И АДМИНИСТРАЦИЯ“

 

MobileCEntre 2017
Катедра „Информатика”

 

MobileCEntre (Mobile Apps + Social Networking + Entrepreneurship) е новият ни проект за лятно училище във ВСУ „Черноризец Храбър“ -  лято 2017.

 

Това предложение е пряко продължение на инициативи на Катедра „Информатика“ от лято 2013 и 2014, а именно свободно достъпните летни обучения по създаване на мобилни приложения (App Inventor и Phone Gap), в които се включиха над 50 участника от региона на възраст от 12 до 50+ години. Те не само се обучаваха, те реализираха свои проекти, които демонстрираха по време на конференция на Община Варна през есента на 2013 и по повод на студентския празник (декември 2013 г. и 2014 г.) бяха наградени от кмета на Варна.

Снимки от наши предишни обучения и забавления с компютърни науки


www.vfu.bg/cs

 

 

Учебната програма на MobileCEntre включва следните акценти:

 • Разработка на мобилни приложения

Обучението за създаване на мобилни приложения дава възможност да участници с различна степен на грамотност в тази област да се включат в този процес и да постигнат резултат. Участници, които са завършили това обучение ще могат многократно да се възползват от придобитите си умения като се включат в национални състезания (Мобилни приложения, април във ВСУ) и международни състезания (Technovation). За тези, за които това е само началото и се усетят в свои води могат да продължат своето развитие като пренесат своите умения в използването на други средства (XCode и др).

 

 • Социални мрежи – забавление или бизнес?

Обучение по социални мрежи за бизнес цели се провежда във ВСУ вече две години в някои магистърски програми. Студентите се запознават с реални възможности как социалните мрежи, социалните инструменти, семантичните технологии и социално-мрежовият анализ могат да ги подпомагат в личното им и професионалното им развитие.

 

 • Предприемачески умения в ИТ бизнес среда

Екипът на MobileCEntre вярва, че развитието на преприемачески умения за кадри в ИТ бизнеса става най-успешно чрез участие на обучаемите в реална работна среда. Това означава, че по време на това лятно училище ще дадем възможност на участниците да се запознаят и участват в събития като StartUp инициативи, да си развиват лидерските умения в екипи и да се научат да преодоляват пречки.


По време на лятното училище участниците ще се срещнат на живо с експерти от софтуерни фирми, партньори на Катедра „Информатика“.

 

Обучението в лятното училище комбинира теория и практика в една естествена работна среда, но на първо място е забавлението – все пак е лято. 


Последни актуализации по програмата ще бъдат направени съобразно записаните в групата и техният предишен опит. След курса всеки участник ще получи сертификатза придобитите знания, умения и компетентности.

 

На участниците ще бъдат присъдени общо 9 ECTS кредита по дисциплините:

 • Разработка на мобилни приложения (30 часа, 3 ECTS кредита);
 • Социално мрежови анализ за бизнеса (30 часа, 3 ECTS кредита);
 • Предприемачество (30 часа, 3 ECTS кредита).

Придобитите ECTS кредити могат да се признаят за преминало обучение в зависимост от учебния план на специалността, по която се обучават участниците.

 

Програмата за курса и актуални предложения за обучения и сертифициране, свързани с Компютърните науки и Дигиталните умения може да следите на www.vfu.bg/cs.

 

Целева група
Лятното училище, организирано от ВСУ „Черноризец Храбър”, е насочено към участници без граници– студенти, докторанти, ученици, възрастни от цял свят, които желаят на осмислят почивката си в една академична среда и същевременно да опознаят България.

 

Защо да се включите в това лятно училище?

 • Защото се провежда в гр. Варна, известна като морската столица на България! 
  Варна е градът, който през летният сезон привлича хора от всички краища на света със златните си пясъци и топлото море.

 

 • Защото ще се срещнете с интересни хора, с които и ще поработите!
 • Защото кампусът на университета е от най-прекрасните в Европа!  
  Базата на университета е изцяло обновена, намира се на 5 минути пеша от плажната ивица и на 30 минути с автобус от центъра на град Варна.

 

 • Защото ви се предоставя възможност да изживеете едно по-различно и полезно за вашето професионална реализация лято!
 • За да разберете защо ще се върнете пак при нас и през следващото лято!

 


Екипът на MobileCEntre 2017

 

 

доц. д-р Галина Момчева

Доц. Момчева е ръководител на Катедра „Информатика“ от 2013 г.

Тя е автор на разнообразни форми, теми и ресурси на обучение, свързани с компютърни науки, предназначени за обучаеми от всички възрасти (предучилищна и начална въраст, гимназиален и прогимназиален етап, студенти, възрастни) в страната и чужбина.

Тя е водещ преподавател на студенти, ученици и учители по курсове като „Социално-мрежови анализ“,“ Семантични мрежи и програмиране“, „Мобилни приложения и предприемачество“, „Проектно-базирано обучение“, „Програмиране за дизайнери“, „Визуално програмиране (Scratch, BYOB, Alice)“, „Разработка на компютърни игри“ и  е научен ръководител на магистърска програма „Компютърни игри и анимация“.

Доц. Момчева е дългогодишен ръководител на научни разработки на студенти и изявени ученици в областта на информатиката.

 

ас. Веселина Спасова

 

Ас. Спасова е водещ преподавател по теми, свързани с разработка на софтуер, с множество международни сертификати в областта на софтуерните технологии.

Тя участва активно в обучения на ученици, учители и студенти по теми като „Съвременни презентации“, „Онлайн анкетиране и оценяване“, „Визуално програмиране и роботика“.

Във ВСУ ас. Спасова е и функционален секретар за работата със студенти.

 

проф. д-р Теодора Бакърджиева

 

Проф. Бакърджиева е директор на Технологичния институт на ВСУ, с работата на който ще ви запознаем.

Тя води лекции по „Съвременни интернет технологии“ и „Електронен бизнес“ и е научен ръководител на магистърски програми, свързани с управление на проекти и уеб дизайн.

Проф. Бакърджиева е основен движещ фактор за международното сътрудничество на ВСУ и работата по международни проекти.

 

ас. Красимир Иванов

 

Ас. Иванов е най-младият член на катедрата, но е водещ преподавател по теми и дисциплини, свързани с Разработка на мобилни приложения с Phone Gap.

Той води упражнения по „Програмиране на PHP“, „Администриране на компютърни мрежи“ и работа и администриране на Linux операционни системи.

 

В лятното училище като ръководители ще се включат и няколко наши студенти, с които работим съвместно в поекти с използване на езика за програмиране Python, а също и по създаване на приложения с естествени интерфейси с Kinect и Leap.

 

Период на провеждане

 • началото на м.юли 2017 г. – продължителност 10 дни

Период на регистрация

 • до 15 юни 2017 г.

 

Цена (за чуждестранни участници)

 • 600 евро. В стойността са включени – 10 нощувки в единична стая и храна (закуска, обяд и вечеря) в кампуса на ВСУ „Черноризец Храбър” на преференциални цени, посещения на обекти и материали.
 • Цените са формирани за 10 участника.

 

Цена (за български участници)

 • 600 лв. В стойността са включени – 10 нощувки в единична стая и храна (закуска, обяд и вечеря) в кампуса на ВСУ „Черноризец Храбър”, посещения на обекти и материали. Кампусът се намира на територията на университета, на 5 минути пеша е от плажната ивица и на 30 минути с автобус от центъра на град Варна.
 • 200 лв. В стойността са включени посещения на обекти и материали за курса без настаняване и храна в кампуса на университета.
 • Цените са формирани за 20 участника.

 

За информация и записвания
доц. д-р Галина Момчева 
+359 888 793785


informatics@vfu.bg; galina.momcheva@vfu.bg


www.vfu.bg/cs


Изтеглете информацията в Pdf формат