ВСУ "Черноризец Храбър"

Лятно училище във ВСУ "Черноризец Храбър"

ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ „ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР”

АРХИТЕКТУРЕН ФАКУЛТЕТ

ЛЯТНО УЧИЛИЩЕ

 


 За летните месеци Варненският свободен университет „Черноризец Храбър” предлага различни творчески форми за изкушените от мозаичното изкуство, модата и танцовото изкуство:

Курс "Мозаично изкуство (Как се прави това?)"

Курс "Локални традиции - съвременна мода"курс „Мозаично изкуство (Как се прави това?)”

Катедра „Архитектура и урбанистика”

 

 

Ние ще Ви дадем възможност да се запознаете накратко с вълшебния свят на мозайките – едно древно изкуство, белязало бляскавия възход на не една цивилизация. Зародило се още в Древен Вавилон, това изкуство става хармонично при гърците, и елегантно при римляните. Накрая византийците му придават онази неповторима изтънченост, която и днес буди възхищение и възторг. Както тогава, така и сега, мозайката е символ на изискан стил и вечност.


Всяко късче мозайка е част от една история, разказана с цветове и нюанси. Предлагаме Ви да се научите да я разказвате...

 

Курсът се състои от:

 • лекционен модул - 30 часа, 3 ECTS кредита;
 • практически модул - 45 часа, 4,5 ECTS кредита;
 • посещения на обекти с беседи - 15 часа, 1,5 ECTS кредита;

Общо ще бъдат присъдени 9.0 ECTS кредита.

 

Целева група
Курсът „Мозаично изкуство” е насочен към участници от цял свят – студенти, докторанти, архитекти, дизайнери и творци, които желаят да усвоят знания, да придобият практически умения и да почерпят опит от богатата история на България.

 

Съдържание и цели на курса
Курсът има за цел да запознае участниците с:

 • видовете мозайки, включително и мозайки с традиционни български мотиви;
 • материалите, използвани за направа на мозайки;
 • инструментите, необходими за изработване на мозайки;
 • традиционни и съвременни методи и техники на изработване на мозайки;
 • технология на полагането на мозайките.

 

Практическите занимания ще се проведат на територията на университета. Всеки участник ще изработи мозаично пано с различни видове камъни по самостоятелно избрана тема.


По време на курса участниците ще имат възможност да посетят обекти с историческо и културно значение като Раннохристиянската църква в местност Джанавара, Раннохристиянска базилика от IV-VI век в гр. Варна, Регионалния исторически музей във Варна, Музея на мозайките - гр. Девня и Регионалния исторически музей в Стара Загора.

 

След курса всеки участник ще получи сертификат за придобитите нови знания и умения. Придобитите ECTS кредити могат да се признаят за преминало обучение в зависимост от учебния план на специалността, по която се обучават участниците.

 

Защо да избера този курс?

 • Защото се провежда във Варна – морската столица на България! Варна е градът, който през летния сезон привлича хора от всички краища на света със златните си пясъци и топлото и гостоприемно море.
 • Защото се провежда в регион, пропит с история и култура! Останките на древните градове Одесос (Варна) и Марцианопол (Девня) са съхранили богато архитектурно-историческо наследство. Тук е намерено най-старото злато на света. Тук можете да посетите Аладжа манастир – средище на християнството в древността. Варна е домакин на множество културни прояви, като едни от емблематичните сред тях са Международния фестивал „Варненско лято” и Международния фолклорен фестивал.
 • Защото кампусът на университета ще Ви предложи прекрасни условия за работа и почивка! Базата на университета е изцяло обновена, намира се на 5 минути пеш от плажната ивица и на 30 минути с автобус от центъра на град Варна.
 • Защото ще се потопите в света на едно от най-древните изкуства – мозайката! Сами ще подредите своите идеи, носещи духа на нашето време, в ансамблово пространство от малки парченца стъкло, керамика или камъчета.
 • Защото ви се предоставя възможност да изживеете едно незабравимо лято!

 

Преподаватели

 

Мария Николова

Мария Николова е талантлив млад автор, изработващ художествени мозайки. Завършила е Училището за мозайка във Фриули (Scuola Mosaicisti del Friuli), където усвоява римската, византийската и съвременната художествена мозайка. Там се запознава и овладява техниката на витражното изкуство. И до сега е единствената българка с престижната диплома от най-сериозната школа на съвременната художествена мозайка. Провела е стаж в Стъкларското училище (Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská), където практикува фюзинг, духано стъкло, рисуване и гравюра върху стъкло.

Член е на културната асоциация Еклектик.

Автор е на множество мозаични пана в различни стилове – римска мозайка, византийска мозайка, модерна мозайка и др.

Реализирала е самостоятелна изложба "MOZARTICA".

Повече информация за Мария Николова: http://www.mozartica.com/bg/page/about/

 

Доц. д-р арх. Красимира Вачева е специалист по история на архитектурата и опазване на архитектурното наследство. Към настоящия момент е преподавател в катедра „Архитектура и урбанистика” към Архитектурния факултет на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". Дълги години е работила в Археологическия институт и музей при БАН, завеждала е Музея на София, била е Главен специалист по опазване на паметниците на културата в община Варна.
Доц. Вачева е архитект-специалист и научен работник в сферата на античната римска архитектура.

Член на ICOMOS, Дружество „Архитектурно наследство” към САБ, ВИАД-Наследство, Варна.
Автор е на повече от 67 публикации, Библиография на римските бани в България и автор на пет лекционни курса по История на архитектурата.


 • ас. арх. Жечка Илиева


Арх. Жечка Илиева е млад специалист по история на архитектурата и опазване на архитектурното наследство. Тя е асистент в катедра „Архитектура и урбанистика” към Архитектурния факултет на Варненски свободен университет "Черноризец Храбър".
Докторант на катедра „Архитектура и урбанистика”.
През 2010-2012 г. посещава курс за професионално обучение на архитекти по опазване на недвижимото културно наследство към НИНКН (Национален институт за недвижимо културно наследство).
Участник в "Академия за наследство", организирана от Национално движение "Българско наследство".
Член е на ICOMOS, дружеството „Архитектурно наследство” към САБ (Съюза на архитектите в България), ВИАД-Наследство - Варна и Камарата на архитектите в България.

 

Период на провеждане на курса:

 • първа група – в рамките на периода 20–31 юли 2017 г.–продължителност 10 дни
 • втора група - в рамките на периода 20–31 август 2017 г.–продължителност 10 дни

 

Период на регистрация:

 • до 20 юни 2017 г. за първата група;
 • до 20 юли 2017 г. за втората група.

 

Цена:

 • 850 лв. В стойността са включени – 10 нощувки в единична стая и храна (закуска, обяд и вечеря) в кампуса на ВСУ „Черноризец Храбър”, посещения на обекти и материали. Кампусът се намира на територията на университета, на 5 минути пеш е от плажната ивица и на 30 минути с автобус от центъра на град Варна.
 • При желание за нощувка в двойна стая, цената е 750 лв., а за нощувка в тройна стая -  цената е 740 лв.
 • 450 лв. В стойността са включени посещения на обекти и материали за курса без настаняване и храна в кампуса на университета.
 • Цените са формирани за 10 участникаПри по-голяма група (но не повече от 20 души) участниците могат да ползват отстъпка.

 

За контакти:

 

 

курс „Локални традиции - съвременна мода”
катедра „Изкуства”

 

Модният дизайн играе важна роля в симбиозата между локалните традиции в страни и региони и развитието на модната индустрия. В този курс ще се изследва пресечната точка между фолклорния костюм и съвременната градска мода.

Курсът ще комбинира лекции, екскурзии, дискусии и творчески работилници по теми, свързани с влиянието на традициите и фолклорния костюм върху модата и облеклото.

В началото на курса всеки участник представя презентация на тема „Локални традиции - съвременна мода”.

 

Курсът се състои от:

 • лекционен модул - 15 часа, 1,5 ECTS кредита;
 • практически модул – състои се от два уъркшопа:
  • творческа работилница за създаване на облекло със специфични мотиви от българския фолклор - 45 часа, 4,5 ECTS кредита;
  • творческа работилница за създаване на традиционен аксесоар, вдъхновен от българските традиции - 30 часа, 3 ЕCTS кредита;

Общо ще бъдат присъдени 9.0 ECTS кредита.

 

Целева група

Курсът е предназначен за всички, които искат да се докоснат до магията на българските традиции и костюми, с интерес към опознаване на националните различия и автентичност и с отношение към модата  - български и чуждестранни студенти и заинтересовани лица.

 

Съдържание и цели на курса:

Курсът има за цел да запознае участниците с:

 • образността и динамиката на самобитните български традиции в изкуствата и костюма;
 • творческите интерпретации в областта на модата и костюма;
 • характерните елементи и колорит на облеклото;
 • уникалността на аксесоарите в различните фолклорни костюми;
 • оригиналността на костюма при представяне на българския фолклор.

Усвоените знания по време на семинарите за традиционните костюми ще могат да се превъплатят в реални творчески проекти по време на двата съпътстващи уъркшопа.

По време на курса, всеки участник ще има достъп до материали и ресурси и ще може да използва различни визуални техники за изразяване.

Изпълнените в материал проекти на участниците ще бъдат представени на модно ревю и флашмоб.

След курса всеки участник ще получи сертификат за придобитите нови знания и умения. Придобитите ECTS кредити могат да се признаят за преминало обучение в зависимост от учебния план на специалността, по която се обучават участниците.

 

Защо да избера този курс?

 • Защото се провежда във Варна – морската столица на България! Варна е градът, който през летния сезон привлича хора от всички краища на света със златните си пясъци и топлото и гостоприемно море.
 • Защото се провежда в регион, пропит с история и култура! Останките на древните градове Одесос (Варна) и Марцианопол (Девня) са съхранили богато архитектурно-историческо наследство. Тук е намерено най-старото злато на света. Тук можете да посетите Аладжа манастир – средище на християнството в древността. Варна е домакин на множество културни прояви, като едни от емблематичните сред тях са Международния фестивал „Варненско лято” и Международния фолклорен фестивал. Участнците ще се потопят в една различна култура и ще се запознаят с особеностите на българските традиции.
 • Защото кампусът на университета ще Ви предложи прекрасни условия за работа и почивка!  Базата на университета е изцяло обновена, намира се на 5 минути пеш от плажната ивица и на 30 минути с автобус от центъра на град Варна.
 • Защото ще имате възможност да усвоите различните съвременни подходи в дизайна на облекло с фокусиране върху ролята на традиционните фолклорни изкуства! Основен акцент в курса ще са традициите в приложните изкуства и костюма като стратегически ресурс за развитие на модния дизайн.
 • Защото ви се предоставя възможност да изживеете едно незабравимо лято!

 

Преподаватели:

 • Доц. Савка Казаларска


Започва кариерата си на художник и дизайнер, в отдел „Реклама” към ТК „Балкантурист” – Златни пясъци през 1984 г. Дългогодишен дизайнер в завод „Дружба”, гр. Варна, главен дизайнер в завод „Дружба-Стил”, гр. Варна и председател на модна къща „Галатея” - Варна.  Преподавател с над 10 години стаж във Варненския свободен университет и автор на основни курсове по мода и стайлинг.

Сред творческите постижения на доц. Савка Казаларска се отличават: реализиране на колекции от мъжки и дамски облекла за европейския и местен пазар; участие с колекция облекла на международен панаир MODE WOCHE – Мюнхен (1989); награди „Златен медал” и „Златни ръце” за колекции облекла, представени на Международния пловдивски панаир; колекция трикотажни облекла, представена на ревю от ансамбъл „Пирин” пред дипломатическия корпус (1998).

Автор e на книгата „Мода, стил, дрескод”.

 

 • Доц. д-р Диана Пенева - Сотирова

Доц. д-р Диана Пенева - Сотирова е доктор по изкуствознание (Моден дизайн),  а магистърската си степен по "Дизайн, художествено проектиране на изделия за лека промишленост", получава от Факултета за приложни изкуства, МДТА, Москва, Русия.


От 2000г. е преподавател във Варненския свободен университет “Черноризец Храбър”, направление “Изобразителни изкуства”, Катедра “Изкуства”.

Научните и интереси са в областите: дизайн, моден дизайн, визуални изкуства и изкуствознание.

Автор е на монографията „Композицията в дизайна на облекло”, има публикации в издания на Националната художествена академия и Варненския свободен университет, ръководи и участва в изложби и ревюта в България и чужбина.

 

 • доц. д-р Капка Манасиева

Доц. д-р инж. Капка Манасива е специалист по конструиране и технология на облеклото, организация на производството и управление на модата и дизайна. Към настоящия момент е преподавател в катедра „Изкуства” към Архитектурния факултет на ВСУ "Черноризец Храбър". Дългогодишен преподавател с научна продукция, изследваща процесите в модната индустрия. Ръководител на множество художествено-творчески проекти и дипломни работи. Участник в няколко преподавателски мобилности и визити в Европа като лектор.
Член на Научно-техническия съюз по текстил, облекло и кожи и Научно-техническия съюз по машиностроене - София.

Автор е на повече от 20 публикации, монографичен труд „Модата - индустриален фокус” и водещ преподавател  в 6 лекционни курса в бакалавърска и магистърска програми.

 

 • Виктор Петков


Viktor Petkov

Виктор Петков работи в областта на видеоарта, дигиталната фотография, рисунката и инсталацията. От 2000 г. работи като преподавател по моден дизайн във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”. Има множество индивидуални изложби и е участник във национални и международни проекти в областта на дизайна.

Получава награди за инструкционно видео и проекта On Difference#2, както и Първа награда за видеоклип и плакат Превенция на трафика на хора, Варна (2006).

 

 

 

 

 

 • Албена Свещарова


Албена Свещарова е преподавател в специалност „Мода и мениджмънт в модата” на ВСУ „Черноризец Храбър” от 2000 г.

Носител на национална награда за мъжка мода в категория "Млад дизайнер". Гримьор за Bourjois от 2005 г., за Une natural beauty от 2011 г. и гримьор за Revlon от 2005 г.

Гост в Кралската академия по изкуства в Антверпен през 2006 г. и член на жури в национални конкурси по грим и прическа. 

 

 

 

Период на провеждане на курса:

 • първа група - 21-30 юли 2017 г.
 • втора група - 01-10 август 2017 г.

 

Период на регистрация:

 • до 20 юни 2017 г. за първата група;
 • до 1 юли 2017 г. за втората група.

 

 

Цена:

 • 900 лв. В стойността са включени – 10 нощувки в единична стая и храна (закусВамира на територията на университета, на 5 минути пеша е от плажната ивица и на 30 минути с автобус от центъра на град Варна.
 • При желание за нощувка в двойна стая, цената е 800 лв., а за нощувка в тройна стая -  цената е 790 лв.
 • 500 лв. В стойността са включени материали за курса без настаняване и храна в кампуса на университета.
 • Цените са формирани за 10 участникаПри по-голяма група (но не повече от 20 души) участниците могат да ползват отстъпка.

 

За контакти: