ВСУ "Черноризец Храбър"

Лятно училище във ВСУ "Черноризец Храбър"

ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ „ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР”

АРХИТЕКТУРЕН ФАКУЛТЕТ

ЛЯТНО УЧИЛИЩЕ

 


 

курс „Мозаично изкуство (Как се прави това?)”

Катедра „Архитектура и урбанистика”

 

 

Ние ще Ви дадем възможност да се запознаете накратко с вълшебния свят на мозайките – едно древно изкуство, белязало бляскавия възход на не една цивилизация. Зародило се още в Древен Вавилон, това изкуство става хармонично при гърците, и елегантно при римляните. Накрая византийците му придават онази неповторима изтънченост, която и днес буди възхищение и възторг. Както тогава, така и сега, мозайката е символ на изискан стил и вечност.

Всяко късче мозайка е част от една история, разказана с цветове и нюанси. Предлагаме Ви да се научите да я разказвате...

 

Курсът се състои от:

 • лекционен модул - 30 часа, 3 ECTS кредита;
 • практически модул - 45 часа, 4,5 ECTS кредита;
 • посещения на обекти с беседи - 15 часа, 1,5 ECTS кредита;

Общо ще бъдат присъдени 9.0 ECTS кредита.

 

Целева група

Курсът „Мозаично изкуство” е насочен към участници от цял свят – студенти, докторанти, архитекти, дизайнери и творци, които желаят да усвоят знания, да придобият практически умения и да почерпят опит от богатата история на България.

 

Съдържание и цели на курса

Курсът има за цел да запознае участниците с:

 • видовете мозайки, включително и мозайки с традиционни български мотиви;
 • материалите, използвани за направа на мозайки;
 • инструментите, необходими за изработване на мозайки;
 • традиционни и съвременни методи и техники на изработване на мозайки;
 • технология на полагането на мозайките.

Практическите занимания ще се проведат на територията на университета. Всеки участник ще изработи мозаично пано с различни видове камъни по самостоятелно избрана тема.

По време на курса участниците ще имат възможност да посетят обекти с историческо и културно значение като Раннохристиянската църква в местност Джанавара, Раннохристиянска базилика от IV-VI век в гр. Варна, Регионалния исторически музей във Варна, Археологически музей – Варна, Музей на мозайките - гр. Девня и Регионалния исторически музей в Стара Загора.

След курса всеки участник ще получи сертификат за придобитите нови знания и умения. Придобитите ECTS кредити могат да се признаят за преминало обучение в зависимост от учебния план на специалността, по която се обучават участниците.

 

Защо да избера този курс?

 • Защото се провежда във Варна – морската столица на България! Варна е градът, който през летния сезон привлича хора от всички краища на света със златните си пясъци и топлото и гостоприемно море.
 • Защото се провежда в регион, пропит с история и култура! Останките на древните градове Одесос (Варна) и Марцианопол (Девня) са съхранили богато архитектурно-историческо наследство. Тук е намерено най-старото злато на света. Тук можете да посетите Аладжа манастир – средище на християнството в древността. Варна е домакин на множество културни прояви, като едни от емблематичните сред тях са Международния фестивал „Варненско лято” и Международния фолклорен фестивал.
 • Защото кампусът на университета ще Ви предложи прекрасни условия за работа и почивка! Базата на университета е изцяло обновена, намира се на 5 минути пеш от плажната ивица и на 30 минути с автобус от центъра на град Варна.
 • Защото ще се потопите в света на едно от най-древните изкуства – мозайката! Сами ще подредите своите идеи, носещи духа на нашето време, в ансамблово пространство от малки парченца стъкло, керамика или камъчета.
 • Защото ви се предоставя възможност да изживеете едно незабравимо лято!

 

Преподаватели

 

 • Мария Николова

Мария Николова е талантлив млад автор, изработващ художествени мозайки. Завършила е Училището за мозайка във Фриули (Scuola Mosaicisti del Friuli), където усвоява римската, византийската и съвременната художествена мозайка. Там се запознава и овладява техниката на витражното изкуство. И до сега е единствената българка с престижната диплома от най-сериозната школа на съвременната художествена мозайка. Провела е стаж в Стъкларското училище (Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská), където практикува фюзинг, духано стъкло, рисуване и гравюра върху стъкло.

Член е на културната асоциация Еклектик.

Автор е на множество мозаични пана в различни стилове – римска мозайка, византийска мозайка, модерна мозайка и др.

Реализирала е самостоятелна изложба "MOZARTICA".

Повече информация за Мария Николова: http://www.mozartica.com/bg/page/about/

 

Доц. д-р арх. Красимира Вачева е специалист по история на архитектурата и опазване на архитектурното наследство. Към настоящия момент е преподавател в катедра „Архитектура и урбанистика” към Архитектурния факултет на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". Дълги години е работила в Археологическия институт и музей при БАН, завеждала е Музея на София, била е Главен специалист по опазване на паметниците на културата в община Варна.
Доц. Вачева е архитект-специалист и научен работник в сферата на античната римска архитектура.

Член на ICOMOS, Дружество „Архитектурно наследство” към САБ, ВИАД-Наследство, Варна.
Автор е на повече от 67 публикации, Библиография на римските бани в България и автор на пет лекционни курса по История на архитектурата.


 • ас. арх. Жечка Илиева


Арх. Жечка Илиева е млад специалист по история на архитектурата и опазване на архитектурното наследство. Тя е асистент в катедра „Архитектура и урбанистика” към Архитектурния факултет на Варненски свободен университет "Черноризец Храбър".
Докторант на катедра „Архитектура и урбанистика”.
През 2010-2012 г. посещава курс за професионално обучение на архитекти по опазване на недвижимото културно наследство към НИНКН (Национален институт за недвижимо културно наследство).
Участник в "Академия за наследство", организирана от Национално движение "Българско наследство".
Член е на ICOMOS, дружеството „Архитектурно наследство” към САБ (Съюза на архитектите в България), ВИАД-Наследство - Варна и Камарата на архитектите в България.

 

Период на провеждане на курса:

 • първа група – в рамките на периода 20–31 юли 2017 г.–продължителност 10 дни
 • втора група - в рамките на периода 20–31 август 2017 г.–продължителност 10 дни

 

Период на регистрация

 • до 20 юни 2017 г. за първата група;
 • до 20 юли 2017 г. за втората група.

 

Цена:

 • 850 лв. В стойността са включени – 10 нощувки в единична стая и храна (закуска, обяд и вечеря) в кампуса на ВСУ „Черноризец Храбър”, посещения на обекти и материали. Кампусът се намира на територията на университета, на 5 минути пеш е от плажната ивица и на 30 минути с автобус от центъра на град Варна.
 • При желание за нощувка в двойна стая, цената е 750 лв., а за нощувка в тройна стая -  цената е 740 лв.
 • 450 лв. В стойността са включени посещения на обекти и материали за курса без настаняване и храна в кампуса на университета.
 • Цените са формирани за 10 участника. При по-голяма група (но не повече от 20 души) участниците могат да ползват отстъпка.

 

За контакти: