ВСУ "Черноризец Храбър"

Лятно училище във ВСУ "Черноризец Храбър"

ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ „ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР”

АРХИТЕКТУРЕН ФАКУЛТЕТ

ЛЯТНО УЧИЛИЩЕ

 


курс „Локални традиции - съвременна мода”
катедра „Изкуства”

 

Модният дизайн играе важна роля в симбиозата между локалните традиции в страни и региони и развитието на модната индустрия. В този курс ще се изследва пресечната точка между фолклорния костюм и съвременната градска мода.

Курсът ще комбинира лекции, екскурзии, дискусии и творчески работилници по теми, свързани с влиянието на традициите и фолклорния костюм върху модата и облеклото.

В началото на курса всеки участник представя презентация на тема „Локални традиции - съвременна мода”.

 

Курсът се състои от:

 • лекционен модул - 15 часа, 1,5 ECTS кредита;
 • практически модул – състои се от два уъркшопа:
  • творческа работилница за създаване на облекло със специфични мотиви от българския фолклор - 45 часа, 4,5 ECTS кредита;
  • творческа работилница за създаване на традиционен аксесоар, вдъхновен от българските традиции - 30 часа, 3 ЕCTS кредита;

Общо ще бъдат присъдени 9.0 ECTS кредита.

 

Целева група

Курсът е предназначен за всички, които искат да се докоснат до магията на българските традиции и костюми, с интерес към опознаване на националните различия и автентичност и с отношение към модата  - български и чуждестранни студенти и заинтересовани лица.

 

Съдържание и цели на курса:

Курсът има за цел да запознае участниците с:

 • образността и динамиката на самобитните български традиции в изкуствата и костюма;
 • творческите интерпретации в областта на модата и костюма;
 • характерните елементи и колорит на облеклото;
 • уникалността на аксесоарите в различните фолклорни костюми;
 • оригиналността на костюма при представяне на българския фолклор.

Усвоените знания по време на семинарите за традиционните костюми ще могат да се превъплатят в реални творчески проекти по време на двата съпътстващи уъркшопа.

По време на курса, всеки участник ще има достъп до материали и ресурси и ще може да използва различни визуални техники за изразяване.

Изпълнените в материал проекти на участниците ще бъдат представени на модно ревю и флашмоб.

След курса всеки участник ще получи сертификат за придобитите нови знания и умения. Придобитите ECTS кредити могат да се признаят за преминало обучение в зависимост от учебния план на специалността, по която се обучават участниците.

 

Защо да избера този курс?

 • Защото се провежда във Варна – морската столица на България! Варна е градът, който през летния сезон привлича хора от всички краища на света със златните си пясъци и топлото и гостоприемно море.
 • Защото се провежда в регион, пропит с история и култура! Останките на древните градове Одесос (Варна) и Марцианопол (Девня) са съхранили богато архитектурно-историческо наследство. Тук е намерено най-старото злато на света. Тук можете да посетите Аладжа манастир – средище на християнството в древността. Варна е домакин на множество културни прояви, като едни от емблематичните сред тях са Международния фестивал „Варненско лято” и Международния фолклорен фестивал. Участнците ще се потопят в една различна култура и ще се запознаят с особеностите на българските традиции.
 • Защото кампусът на университета ще Ви предложи прекрасни условия за работа и почивка!  Базата на университета е изцяло обновена, намира се на 5 минути пеш от плажната ивица и на 30 минути с автобус от центъра на град Варна.
 • Защото ще имате възможност да усвоите различните съвременни подходи в дизайна на облекло с фокусиране върху ролята на традиционните фолклорни изкуства! Основен акцент в курса ще са традициите в приложните изкуства и костюма като стратегически ресурс за развитие на модния дизайн.
 • Защото ви се предоставя възможност да изживеете едно незабравимо лято!

 

Преподаватели:

 • Доц. Савка Казаларска


Започва кариерата си на художник и дизайнер, в отдел „Реклама” към ТК „Балкантурист” – Златни пясъци през 1984 г. Дългогодишен дизайнер в завод „Дружба”, гр. Варна, главен дизайнер в завод „Дружба-Стил”, гр. Варна и председател на модна къща „Галатея” - Варна.  Преподавател с над 10 години стаж във Варненския свободен университет и автор на основни курсове по мода и стайлинг.

Сред творческите постижения на доц. Савка Казаларска се отличават: реализиране на колекции от мъжки и дамски облекла за европейския и местен пазар; участие с колекция облекла на международен панаир MODE WOCHE – Мюнхен (1989); награди „Златен медал” и „Златни ръце” за колекции облекла, представени на Международния пловдивски панаир; колекция трикотажни облекла, представена на ревю от ансамбъл „Пирин” пред дипломатическия корпус (1998).

Автор e на книгата „Мода, стил, дрескод”.

 

 • Доц. д-р Диана Пенева - Сотирова

Доц. д-р Диана Пенева - Сотирова е доктор по изкуствознание (Моден дизайн),  а магистърската си степен по "Дизайн, художествено проектиране на изделия за лека промишленост", получава от Факултета за приложни изкуства, МДТА, Москва, Русия.


От 2000г. е преподавател във Варненския свободен университет “Черноризец Храбър”, направление “Изобразителни изкуства”, Катедра “Изкуства”.

Научните и интереси са в областите: дизайн, моден дизайн, визуални изкуства и изкуствознание.

Автор е на монографията „Композицията в дизайна на облекло”, има публикации в издания на Националната художествена академия и Варненския свободен университет, ръководи и участва в изложби и ревюта в България и чужбина.

 

 • доц. д-р Капка Манасиева

Доц. д-р инж. Капка Манасива е специалист по конструиране и технология на облеклото, организация на производството и управление на модата и дизайна. Към настоящия момент е преподавател в катедра „Изкуства” към Архитектурния факултет на ВСУ "Черноризец Храбър". Дългогодишен преподавател с научна продукция, изследваща процесите в модната индустрия. Ръководител на множество художествено-творчески проекти и дипломни работи. Участник в няколко преподавателски мобилности и визити в Европа като лектор.
Член на Научно-техническия съюз по текстил, облекло и кожи и Научно-техническия съюз по машиностроене - София.

Автор е на повече от 20 публикации, монографичен труд „Модата - индустриален фокус” и водещ преподавател  в 6 лекционни курса в бакалавърска и магистърска програми.

 

 • Виктор Петков


Viktor Petkov

Виктор Петков работи в областта на видеоарта, дигиталната фотография, рисунката и инсталацията. От 2000 г. работи като преподавател по моден дизайн във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”. Има множество индивидуални изложби и е участник във национални и международни проекти в областта на дизайна.

Получава награди за инструкционно видео и проекта On Difference#2, както и Първа награда за видеоклип и плакат Превенция на трафика на хора, Варна (2006).

 

 

 

 

 

 • Албена Свещарова


Албена Свещарова е преподавател в специалност „Мода и мениджмънт в модата” на ВСУ „Черноризец Храбър” от 2000 г.

Носител на национална награда за мъжка мода в категория "Млад дизайнер". Гримьор за Bourjois от 2005 г., за Une natural beauty от 2011 г. и гримьор за Revlon от 2005 г.

Гост в Кралската академия по изкуства в Антверпен през 2006 г. и член на жури в национални конкурси по грим и прическа. 

 

 

 

Период на провеждане на курса:

 • първа група - 21-30 юли 2017 г.
 • втора група - 01-10 август 2017 г.

 

Период на регистрация:

 • до 20 юни 2017 г. за първата група;
 • до 1 юли 2017 г. за втората група.

 

Цена:

 • 900 лв. В стойността са включени – 10 нощувки в единична стая и храна (закусВамира на територията на университета, на 5 минути пеша е от плажната ивица и на 30 минути с автобус от центъра на град Варна.
 • При желание за нощувка в двойна стая, цената е 800 лв., а за нощувка в тройна стая -  цената е 790 лв.
 • 500 лв. В стойността са включени материали за курса без настаняване и храна в кампуса на университета.
 • Цените са формирани за 10 участника. При по-голяма група (но не повече от 20 души) участниците могат да ползват отстъпка.

 

За контакти: