гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
Прием: +359 52 355 106

Благодарение на програма “Киберзащитници”, за една година кибертормозът срещу децата в България е намалял

16 Януари 2023

Благодарение на програмата “Киберзащитници”, за една година кибертормозът срещу децата в България е намалял с почти 20 000 случая. Това показа последното изследване на Черноморска академия за сигурност към Варненския свободен университет и Държавна агенция за закрила на детето. Програмата “Киберзащитници” е създадена да повиши информираността на широката общественост и да служи като източник на информация в областта на превенцията на кибертормоза на децата в мрежата. Целта е с помощта на препоръки, разработени от водещи израелски специалисти, децата да могат максимално безопасно да използват интернет и да се намалят случаите на тяхното нараняване в киберпространството.

Проучването на Държавната агенция за закрила на детето и Черноморската академия за сигурност е проведено сред 1273 ученици на територията на Община Варна. То показва, че близо 70% от децата прекарват в интернет всекидневно между 1 и 3 часа.  Почти всички деца сърфират през мобилен телефон.

Над 50% от анкетираните споделят, че влизат в социалните мрежи поне по пет пъти на ден. Именно социалните мрежи обаче са едно от най-опасните места за децата и подрастващите що се касае до кибертормоза. Причина за това е фактът, че родителите и техните деца използват различни социални мрежи и така е трудно да се осъществи контрол. Това каза за Радио Варна Владимир Бронфенбренер - секретар на Черноморската акадмия за сигурност.

Положителна тенденция в случая е, че над 70% от децата споделят с родителите си ако имат проблем в интернет. За да повиши информираността на децата, родителите и учителите за опасностите в интернет и кибертормоза, от Черноморската академия за сигурност провеждат редица обучения чрез превантивната програма „Киберзащитници“. Тя се осъществява в партньорство с Израел, които са лидери в в защитата на децата в онлайн среда. Вече са проведени много обучения, а през тази година предстоят и още, сподели секретаря на академията.

"В сравнение с проучването от миналата година, тазгодишното показва, че броят на родителите, които се грижат за настройките за поверителност на своите деца са с 4% повече. Повече са и децата, които информират учителите си за някакви форми на тормоз в интернет. Положителна е и тенденцията, че намалява броя на подрастващите, които се информират сами за опасностите в онлайн пространството и се увеличава процента на информираните от училище. Благодарение на всичко това, жертвите на кибертормоз в България са намалели с 4%, което е около 20 000 ученици", поясни Бронфенбренер.

Той посъветва родителите да внимават и за игрите, които децата им играят в онлайн пространството, тъй като според проучването 55% от децата играят с непознати хора. Недоброжелателите използват различни похвати за да примамят потенциалните жертви, отбеляза още Владимир Бронфенбренер.