гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
+359 052 355 106 | info@vfu.bg

Варненският свободен университет бе отличен с Диплом за участието си в ТексТейлърЕкспо – Пловдив 2018

13 Ноември 2018
Студенти на Варненския свободен университет от специалност „Моден дизайн“ се включиха в първото издание на специализираното международно изложение за текстил, облекло и мода ТексТейлърЕкспо – Пловдив 2018. Събитието се проведе от 8 до 10 ноември в Международния панаир в Пловдив. В него участваха модни специалисти, производители и търговци от Турция, Полша, Румъния, Испания, Италия, Чехия и Литва.
ВСУ „Черноризец Храбър“ е един от университетите, които бяха поканени за участие във форума.  На студентите бе предоставено специално дизайнерско пространство, в което бяха приложени съвременните похвати за презентации, използвани в най-големите изложения за мода в света.
Студентите по моден дизайн представиха иновации и проекти в ревю на тема „Нов живот“. Студентските дизайни следват последните тенденции за устойчивост и иновации в модата. Специално за изложението бъдещите дизайнери откликнаха на предизвикателството да използват устойчиви техники: редизайн, рециклиране на текстил и безостатъчен дизайн за създаване на облекла и цялостни модни визии. Материалите за колекцията бяха дарени от фирма „Мод Мари“ ЕООД – Русе.
В рамките на изложението Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“  представи образователните аспекти на обучението по моден дизайн. В специално проектираното изложбено пространство посетителите се запознаха с проекти по моден дизайн и стайлинг и портфолиа на талантливи бъдещи дизайнери.
Студентите на Варненския свободен университет посетиха и семинара за модни тенденции с лектор Сара Олууд, творчески директор на The Trend Bunker, а техният ръководител доц. д-р Капка Манасиева участва с доклад „Образователни предизвикателства свързани с устойчивостта на модната индустрия“ в браншовата конференция "Тенденции и иновации в текстилната и модната индустрия".