България, 9007, Варна, к.к. Чайка
+359 052 355 106 | info@vfu.bg

Варненският свободен университет се включи в многохилядното шествие по повод 24-ти май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост

28 Май 2018

Представителен блок от преподаватели и студенти на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър", взе участие в празничното шествие, по случай деня на българската просвета и култура и славянската писменост  – 24 май.

 

 

 

Хиляди варненци се стекоха на площад "Св. св. Кирил и Методий", където в 10 часа започна празничната програма с участието на Академичния танцов театър „Черноризец Храбър“. Малко преди това, в 9,20 ч. беше отслужен благодарствен молебен в Катедралния храм "Св. Успение Богородично“.

 

 

69 блока се включиха в традиционното празнично шествие. На площада пред Катедралния храм бе издигнат българският флаг, а след това се завъртя кръшна фолклорна композиция. След това във въздуха полетяха големи балони с буквите от кирилицата.

 

 

"Днес е най-светлият български празник 24 май, Денят на българската азбука. Това е денят, в който трябва да засвидетелстваме уважението си към всички тези, които неуморно и ежедневно съхраняват идентичността ни на българи и възпитават поколенията в родолюбие. Ние сме това, което мислим и говорим. Нека учим децата ни на добри мисли, на добри дела, на добри думи. Няма по-вълнуващо събитие в културно-събитийният календар на града ни от празничното шествие на 24 май. Благодаря ви за споделения празник. Нека да уважаваме нашата писменост и нашата култура, нас самите. Да си пожелаем тези прекрасни деца, които носят утрешния ден, да носят България в сърцата си. Честит празник!", каза кметът на Варна Иван Портних в поздравителното си слово.

 

 

Под звуците на химна "Върви, народе възродени“, начело с духовия оркестър на ВМС, кмета на града, областния управител Стоян Пасев и Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, тръгна и празничното шествие. След тях традиционно тръгна блока от ученици и учители от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", следвани от носителите на Награда "Варна“ за 2018 година. Тази година Варненският свободен университет стана носител на две награди „Варна“ за принос в областта на техническите науки и в областта на културата. С най-високото  отличие в града бяха удостоени научният колектив на Студентската лаборатория „Варна – град за хората“ с ръководител чл.кор. на БАН проф. д.а.н. арх. Атанас Ковачев – декан на Архитектурен факултет на ВСУ „Черноризец Храбър“ и Академичният танцов театър „Черноризец Храбър“ с художествен ръководител проф. Петър Ангелов.