гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
+359 052 355 106 | info@vfu.bg

​ВСУ "Черноризец Храбър" - единственият университет с две колективни награди "Варна"

22 Май 2019Днес бяха връчени престижните награди "Варна". Два колектива на Варненския свободенуниверситет "Черноризец Храбър" станаха носители на престижния приз:Научният колектив, с ръководител проф. д-р Галина Шамонина получи престижната награда за проекта Международна квалификационна школа „Съвременни педагогически технологии в обучението по руски език като чужд“. 
Това е единствената методическа школа в Европа, в който за 10 години бяха сертифицирани 560 млади русисти от целия свят. ВСУ посреща участници от над 30 европейски и азиатски университети. Проведени са 140 разнообразни образователни форми – лекции, майсторски-класове, методически семинари и практикуми, 25 кръгли маси. Издадени са четири сборника, три монографии и 34 публикации в научни журнали. Международната квалификационна школа превръща морската столица на България – Варна, в средище на създаване и разпространение на иновативни технологии в областта на обучението на руски език и култура. Тя е устойчива образователна марка в чуждоезиковото обучение, допринасяща за поддържане на имиджа на града като предпочитана иновативна образователна територия.В категория "Обществени науки" награда "Варна" получава научният колектив, с ръководител доц. д-р инж. Милена Кичекова – за Международен проект за креативни умения „Варна спагети инженеринг“. VII-то издание на състезанието ще се проведе на 8 - 10 ноември 2019 г.

Награда "Варна" се присъжда с решение на Общинския съвет всяка година в навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Приветствия отправиха председателят на ОбС Тодор Балабанов и кметът на Варна Иван Портних. „Носете наградата с чест, достойнство и отговорност! Всички дейци на образованието, на науката и културата са ценни за Варна, защото резултата от Вашия труд е онази добавена стойност в нашия живот, която дава смисъл“, обърна се кметът към хората в зала „Пленарна“.

Общо 40 личности и колективи с постижения в областта на културата, науката и образованието бяха отличени с награда „Варна“ на тържествена церемония днес, организирана от дирекция "Култура и духовно развитие" към Община Варна.

Снимки: Община Варна и личен архив