гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
Прием: +359 052 355 106

ВСУ „Черноризец Храбър“ е домакин на творческа среща-дискусия на тема „Черноморско крайбрежие“, организирана от Съюза на архитектите в България

23 Юни 2022

ВСУ „Черноризец Храбър“ е домакин на творческа среща-дискусия  на тема „Черноморско крайбрежие“, организирана от Съюза на архитектите в България с подкрепата на Архитектурния факултет на университета. В програмата са включени доклади по актуални теми за урбанизацията на крайбрежните територии. В срещата  ще вземат участие членове на САБ и преподаватели от катедра „Архитектура и урбанистика“.

Архитектурният факултет на ВСУ „Черноризец Храбър“ има дългогодишно, устойчиво и работещо сътрудничество със Съюза на архитектите в България, както и с регионалните му дружества.

Преподаватели и студенти от Архитектурен факултет и по-конкретно катедра „Архитектура и урбанистика“ и специалност „Архитектура“, участват и се представят достойно във всички прояви и инициативи на САБ. Последното участие бе със студентски проекти в изложбата „Изкуствата на обществения форум“, която се проведе в рамките на седмица на архитектурата в Бургас през миналата година.

Съюзът на архитектите в България - Дружество Варна традиционно отличава и най-добрите проекти на дипломиращите се архитекти на ВСУ „Черноризец Храбър“. През тази година – за випуск 2021 – арх. Николай Рачински – председател на САБ – Дружество Варна, връчи специална награда на арх. Чавдар Бакърджиев.

ПРОГРАМА

I-ва част
10,00 - 12,00 ч. Проблеми на на урбанизацията на Черноморското крайбрежие. Устройството на селищата и териториите, регионално планиране,
опазване на природната среда, ОУП на общини и др.
арх. Тодор Булев – Експериментална схема за устройство на ландшафта и отдиха на Българското Черноморско крайбрежие
урб. Жозеф Насер НЦТР - Същност и мисия на Морския пространствен план на Република България
арх. Иван Димчев НЦТР – Предизвикателства пред устройственото планиране в Черноморските общини, с примери община Каварна и община Долни чифлик
арх. Росица Никифорова – ОУП на Община Шабла и подробен план на резервата „Дуранкулашко езеро“
арх. Димитър Стефанов – Проблеми на реализацията ОУП на Община Варна

12,00 - 12,30 ч. – кафе пауза

II-ра част
12,30 - 14,30 ч. – Проблеми на съвременното архитектурно изграждане на населените места, курортнотуристическите комплекси, жилищна среда, съвременно битие на туристическите обекти, естетическото оформяне и пластичните изкуства.
арх. Иван Аврамов – Поморие, проекти за града и градската среда
арх. Станчо Веков – Черноморските ни курорти преди 50 години и днес
арх. Боряна Станчева – Главен архитект на Община Добрич – Необходимостта от конкурс за центъра на Добрич
худ. Биляна Александрова – Художествено-пластично изграждане на централните пространства на Бургас

В дискусията ще вземат участие:
член.-кор. проф. д-р арх. Атанас Ковачев, проф. д-р арх. Борислав Борисов, арх. Владимир Милков, арх. Събин Попов, арх. Николай Рачински, арх. Енчо Дипов, Косьо Димов, както и членове на архитектурната колегия от САБ и КАБ - Варна, Бургас и Добрич.
 

Председател на УС на САБ:
проф. д-р арх. Тодор Булев