гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
+359 052 355 106 | info@vfu.bg

ВСУ "Черноризец Храбър" удостои с почетна грамота изпълнителния директор на Фонд „Русский мир“ Владимир Кочин

23 Август 2019Академичното ръководство на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ в лицето на президента  - доц. д-р Красимир Недялков и на ректора проф. д-р Петър Христов, удостои с почетна грамота изпълнителния директор на Фонд „Русский мир“ Владимир Кочин, за големия принос в развитието на руско-българското сътрудничество в областта на образованието, науката и културата и по повод 10-годишнината на Руския център на ВСУ. Това стана по време на провеждащата се във висшето училище Международна квалификационна школа "Съвременни педагогически технологии в обучението по руски език като чуждестранен". За 11-та поредна година събитието обединява млади русисти от най-престижните европейски университети, водени от желанието им да учат и преподават руски език. Школата е подкрепена от Фонд „Русский мир“, Представителството на „Россътрудничество“ в България и се провежда под патронажа на президента на Варненския свободен университет доц. д-р Красимир Недялков.

Отличени бяха и преподавателите, които дадоха своя принос за развитието и утвърждаването на Международната  квалификационна школа като устойчив образователен бранд с международен авторитет. С почетни грамоти бяха удостоени проф. д.п.н. Леонид Московкин и ст. преп. Денис Букин – преподаватели в Санктпетербургския държавен университет, проф. д.ф.н. Валерий Ефремов от Руския държавен педагогически университет „А. И. Херцен“ и доц. д-р Надя Чернева от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

С почетна грамота от името на президента и ректора на Варненския свободен университет бе отличена и д-р Стоянка Почеканска -  главен експерт по руски език в Министерството на образованието  и науката в България.

За изминалите 11 години Школата има 619 випускници от 30 европейски и азиатски университети. Колективът, под ръководството на проф- д-р Галина Шамониня е носител на престижната награда „Варна“ в областта на хуманитарните науки.

„Гордеем се с високото качество на преподаване във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Гордеем се, че имаме такъв партньор в България“, каза по време на откриването на форума Владимир Кочин – изпълнителен директор на Фонд Русский мир“.          
Той допълни, че Фондът ще продължи да подпомага развитието на Международната квалификационна школа във Варна.