гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84

В Руския център на Варненския свободен университет се проведоха традиционните коледни събития за студенти и ученици

18 Декември 2019

 


В навечерието на Коледните и Новогодишните празници Руският център на ВСУ „Черноризец Храбър“ бе домакин на традиционната Коледна елха, в която участваха четвъртокласници, изучаващи руски език в VII СУ „Найден Геров“ във Варна, водени от преподавателя си Наталия Анастасова. 

Под формата на викторина-игра, децата се запознаха с традициите и обичаите, свързани с посрещането на Нова година в Русия. Учениците отговоряха на руски език на въпросите от забавния тест, специално подготвен за тях от университетските преподаватели. Гостите от ОУ "Найден Геров" научиха нова руска новогодишна песен и гледаха детски филми.
Проф. д-р Галина Шамонина – ръководител на Руския център в университета, разказа пред учениците и студентите интригуващата историята на руския чай и показа как се приготвя в истински Тулски самовар. Следвайки традиционното руско гостоприемство, гостите опитаха традиционни пряники, бонбони и сладки. Всички получиха и коледни подаръци.

Децата бяха подготвили специално ръчно изработено украшение, което поставиха на елхата. 

В седмицата преди Коледните празници Руският център посреща на чай и популярни руски филми подавателите и студентите от Варненския свободен университет. В разговорите на руски език се обсъжда специфичните празнични традиции, обичаи и семейната подготовка за тях.