България, 9007, Варна, к.к. Чайка
+359 052 355 106 | info@vfu.bg

Експедиция до Шипка в чест на 3 март

06 Март 2019

Експедиция до историческия връх Шипка проведоха студенти и преподаватели от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ , по инициатива на Руския център в университета и Студентския съвет. На националния празник на България – 3 март, студенти от пет националности положиха венец на легендарния паметник – символ на българската свобода, и почетоха паметта на хилядите загинали руски войни и български опълченци, дали живота си в Руско-Турската освободителна война от 1877 – 1878 г.По време на експедицията младите хора бяха подготвили интересни исторически факти за Самарското знаме – национална светиня на страната, изработено и дарено на българското опълчение от жителите на руския град Самара. Младите хора научиха за героизма на опълченците, пазили знамето с цената на живота си. Любопитна бе историята на последния знаменосец – варненецът Никола Корчев, чието име днес носи улица в морската столица.
Експедицията премина и през Стара Загора – градът, в който се водят решаващи боеве в Руско-Турската освободителна война. Именно в този град българското опълчение и Самарското знаме получават своето бойно кръщение. В регионалния исторически музей в Стара Загора студентите имаха възможност да видят копие на светинята – българското бойното знаме, за което се казва, че има повече кръв, отколкото бодове. Не случайно то е и първото знаме, носител на орден „За храброст“. Студентите чуха и разказа за опожаряването на Стара Загора в боевете за града. На мемориалния комплекс  „Бранителите на Стара Загора“ те положиха цветя и почетоха с едноминутно мълчание паметта на героите.И още интересни и забравени истории бяха подготвили студентите – след Освобождението българският народ издига няколко храм-паметника в знак на признателност към руските войни. Сред тях са днешните български символи - храм-паметник „Александър Невски“ в София и катедралният храм „Св. Успение Богородично“ във Варна. Руският народ дарява средства за построяването на храм-паметника в подножието на връх Шипка – Шипченският манастир – създаден по идея на Олга Скобелева – майка на Белият генерал Михаил Скобелев, и на граф Николай Павлович Игнатиев – наричан Рицарят на Балканите, заради активното му участие в подписването на Санстефанския мирен договор. Студентите научиха, че камбаните на храма са отлети от гюллетата, събрани от боевете на върха. Най-голямата камбана, тежаща 12 тона, е дарена от руският император, а за пренасянето й от Русия до България са укрепени 45 моста.
Експедицията до Шипка се провежда ежегодно, като има повече от 10 издания.Изминало време, но няма забрава за руските воини - горди деди.
За тяхната сила и храброст, и слава, за техните внуци с искрящи звезди.
Няма по-мило, по-свидно богатство и няма по-верен, по-бащински щит
от българо-руско славянското братство, изляно от огън и кръв, и гранит.
Текст, изсечен в подножието на Шипка - Паметникът на свободата